StoryEditor

Vládna koalícia chce rozdeliť pred voľbami miliardu svojim oligarchom, tvrdia matovičovci

01.07.2019, 11:25
Autor:
TASRTASRredred
Sledujte brífing tieňového ministra obrany Jaroslava Naďa a tieňového ministra financií Eduarda Hegera.

Vládna koalícia chce rozdať oligarchom jednu miliardu eur. Na brífingu to povedali tieňový minister obrany Jaroslav Naď a tieňový minister financií Eduard Heger zo strany OĽaNO.

"Jedna miliarda eur je na stole. Oligarchovia robia všetko preto, aby boli v blízkej dobe schválené tri veľké modernizačné projekty. Boli zorganizované netransparentne a s veľkým podozrením na korupčné správanie," povedal Naď.

Ide o nákupy obrnených vozidiel 8 x 8, 4 x 4 a o nákup rádiolokátorov.

Naď poukázal na to, že tender na nákup radarov bol vyhlásený ešte za bývalého vedenia rezortu, po troch rokoch ho podľa jeho slov nominanti SNS zrušili. Tvrdí, že požiadavky na dodávku sa následne zmenili. Označil to za tendenčné konanie s cieľom eliminovať súperov.

Zdôraznil, že obstaranie formou vláda - vláda nie je záruka transparentnosti. Hoci vlády podpíšu dohodu, zvyšok je podľa jeho slov na jednotlivých firmách, ktoré na tom v konečnom dôsledku zarobia.

Tvrdí, že už pred rokom bolo jasné, že 3D radary bude dodávať Izrael. "Netvrdím, že izraelský produkt je zlý. Je to špičkový produkt tak ako ďalšie," povedal. Poukázal na to, že ostatní uchádzači, teda zvyšné oslovené krajiny, boli eliminovaní bez toho, aby vedeli prečo, a viacerí z nich sa podľa jeho slov sťažovali, že boli netransparentne vylúčení.

Rezort obrany sa voči tvrdeniam Naďa ohradil. "Mrzí nás, ak niekto zneužíva tému zabezpečenia obranyschopnosti Slovenskej republiky na politický boj. Voči tendenčným a účelovým informáciám, ktoré zazneli, sa, samozrejme, striktne ohradzujeme," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Doplnila, že ministerstvo obrany robí maximum na zabezpečenie operačných požiadaviek Ozbrojených síl (OS) SR.

Ministerstvo obrany chce predložiť vláde odporučenie, aby uzatvorila medzivládnu dohodu na obstaranie 17 kusov 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu s Izraelom.

Na základe výzvy ministerstva predložilo ponuky desať krajín, a to Francúzsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) vysvetlil, že oslovili hlavne výrobcov z členských krajín EÚ a NATO, aby boli radary kompatibilné a interoperabilné s prístrojmi ostatných členských krajín.

V rokoch 2018 až 2025 chce rezort obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda - vláda podľa rezortu garantuje transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.

01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-03-12 14:47:47 - Feat.: - Title: Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice 04 - Modified: 2024-03-08 11:32:53 - Feat.: - Title: Vládna koalícia zásadne zlyháva v oblasti rovnosti a rešpektu k ženám, tvrdí PS 05 - Modified: 2024-02-28 14:50:34 - Feat.: - Title: Novela trestného zákona: Poslanci schválili, že premlčacie doby za znásilnenie sa nezmenia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:51