Facebook/ Michal Truban
StoryEditor

Kiska rokoval so Sulíkom na pive, koalícia PS a Spolu avizuje dohodu s KDH do desiatich dní

01.07.2019, 15:35
Autor:
klklTASRTASR
Viaceré opozičné strany robia kroky k možnej predvolebnej a povolebnej spolupráci.

Slovenskí politici využívajú leto a prestávku v rokovaní parlamentu na vzájomné stretnutia. Lídri koalície Progresívne Slovensko a Spolu dokonca avizujú dohodu, ktorú chcú uzavrieť s KDH. 

Michal Truban po stretnutí s Miroslavom Beblavým a Alojzom Hlinom napísal na Facebook, že do desiatich dní podpíšu dohodu, ktorá "vytvorí základ pre takýto nový štýl komunikácie." 

Trubana teší, že našli zhodu na tom, že nechcú v politike hádky, ale spoluprácu. "Slovensko už nepotrebuje politikov, ktorí sa prišli hádať, potrebuje politikov, ktorým ide úprimne o zmenu," dodal.

Podľa Trubana sa tieto tri strany v mnohom nezhodnú, pretože si stoja za svojimi hodnotami. Podľa jeho slov však nechcú hádky a sú pripravené o rozdieloch hovoriť slušne, bez útokov a s rešpektom jedného k druhému. Hlina pre TASR dodal, že má zmysel sa stretávať, aby politici spolu hľadali riešenia.

Obsah dohody majú ešte konzultovať v rámci strán. "Bude to relatívne náročná úloha, najprv budú schvaľovacie procesy vnútri jednotlivých strán. Veríme, že nájdeme textáciu, s ktorou by sme mohli byť všetci traja spokojní. V tom chcem byť optimista," povedal Hlina.

Beblavý reagoval, že úlohou strán je priniesť zmenu, ktorú si ľudia želajú. "Rokovaniami chceme prispieť k tomu, aby sme po parlamentných voľbách 2020 zostavili vládu, ktorá bude riešiť závažné problémy krajiny a jej ľudí," doplnil.

Kiska so Sulíkom

Predvolebné stretnutie absolvoval aj bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý zakladá stranu Za ľudí. Ten sa stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom. Ako uviedol Sulík, bavili sa o konštruktívnej spolupráci. 

"Bolo to priateľské stretnutie, na ktorom sme sa rozprávali o spolupráci. Už dlhodobo je známe, že SaS ide do volieb samostatne, avšak komunikácia medzi opozičnými subjektmi je nevyhnutná pre zostavenie dobrej vlády pre Slovensko po voľbách 2020," skonštatoval pre TASR Sulík s tým, že Kisku pozná už zhruba 12 rokov. Podľa jeho slov sa spoznali ešte pred jeho vstupom do politiky a sú dlhoroční priatelia.

Stretnutia prebehli už minulý týždeň

Kiska už minulý týždeň rokoval aj s predstaviteľmi koalície PS/Spolu. Výsledkom bolo, že sa zhodli, že chcú spolu naďalej rokovať o programových prioritách a možnej predvolebnej spolupráci.

Počas uplynulého týždňa sa zúčastnil aj obed predstaviteľov opozičných strán, ktorý organizovala Zlatica Kušnírová spolu s Igorom Matovičom. Na obede sa zúčastnili predseda SaS Richard Sulík, šéf SMK József Menyhárt a Juraj Šeliga zo vznikajúcej strany Za ľudí. Pozvanie neprijali zástupcovia strán Progresívne Slovensko, Spolu-OD a KDH.

Žiadna bližšia dohoda výsledkom tohto stretnutia nebola, zástupcovia strán však avizovali ďalšie stretnutia. 

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:18