HN/Lucia Lauková
StoryEditor

V Bratislave sa konal pochod Hrdí na rodinu. Prišiel aj Danko

20.07.2019, 14:28
Autor:
TASRTASR
Ôsmy ročník pochodu Hrdí na rodinu sa začal v sobotu popoludní na Rudnayovom námestí v hlavnom meste.

Pochod Hrdí na rodinu má poukázať na dôležitosť rodiny a nezastupiteľnú úlohu otca a mamy pre každé dieťa.

Ôsmy ročník pochodu Hrdí na rodinu sa začal v sobotu popoludní na Rudnayovom námestí v hlavnom meste. Účasťou ho podporil aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

„To, prečo sme sa tu zišli, je iba to, aby sme ukázali radosť z rodiny. To, že deti potrebujú otca a mamu. Pre nás sú deti to najdôležitejšie a chceme, aby sa im dostalo to najlepšie,“ povedal jeden z organizátorov pochodu Anton Chromík z občianskej iniciatívy Hrdí na rodinu.

Bez požiadaviek

Organizátori pochodu nemajú žiadne požiadavky na zmenu aktuálnej legislatívy. „Myslíme si, že je vhodné, aby bol zachovaný tento stav a dokonca chceme, aby zostala rodina výnimočná v spoločnosti,“ uviedol Chromík.

Ďalší organizátor Marek Nikolov hovorí, že občianska iniciatíva sa nikdy dialógu s liberálmi nebránila. Nezdá sa mu však aktuálne vhodné, aby sa tieto dva pochody stretli.

Organizátori povedali, že nediskriminujú ani nesúdia žiadneho človeka či politika, ktorý sa k nim hlási, privítajú každého.

„Budúci rok pokojne privítame aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ak si bude myslieť, že rodina je naozaj výnimočná a zaslúži si vyhradené miesto v spoločnosti,“ uviedli.

Zúčastnil sa aj Danko

Predseda parlamentu je rád, že žije v štáte, kde na jednej strane vyjadrili názory ľudia podporujúci komunitu LGBTI a na druhej strane pochod „Hrdí na rodinu“.

„Som presvedčený, že to budú slobodné a demokratické vyjadrenia ľudí tak, ako sa to patrí na vyspelý, demokratický a právny štát,“ zhrnul Danko.

V Bratislave je dnes Dúhový Pride a Pochod Hrdí na rodinu 16:54 Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť 16:52 Dav Dúhového pridu v uliciach Bratislavy Účastníci Dúhového pridu pochodujú po uliciach Bratislavy.

Zdroj: HN/Lucia Kišová
16:23 10-tisíc ľudí na Dúhovom Pride Organizátori upravujú počet účastníkov. “Dostali sme sa cez 10-tisíc,” hlásia a ozýva sa potlesk. 16:21 Začína pochod Pochod sa pripravuje na štart. Trasa bude rovnaká ako v minulých rokoch.
Zdroj: HN/Lucia Kišová
16:09 Polícia pomáha 16:08 Veľká účasť na Pride Organizátori hlásia, že na Hviezdoslavovom námestí je 8-10 tisíc ľudí. 16:02 Príhovor prednáša aj evanjelický kňaz Ondrej Prostredník. “Všetci, hetero aj queer ľudia, túžia po láske. Po obohacujúcich vzťahoch pre nich aj ich prostredie. A všetci si zaslúžia rešpekt. My, heteráci, to máme jednoduché, spoločnosť naše vzťahy uznáva. Queer ľudia to poznajú len máloktorí. To je nefér, to je veľká nespravodlivosť,” pripomína Prostredník. 15:58 Primátor Vallo na pódiu Na pódium vystúpil primátor Bratislavy Matúš Vallo. “Cítim potrebu zastať sa a podporiť všetkých, ktorí sa v našej spoločnosti môžu cítiť ohrození. Zastávať sa slabších je správny postoj, je to kompas, ktorým sa chcem riadiť. Bratislava je otvorené mesto a všetci bez rozdielov sa tu majú cítiť bezpečne” 15:54 Ovácie na prejav ombudsmanky Ukončenie prejavu ombudsmanky vyvolalo v dave ovácie a mávanie dúhovými vlajkami. 15:52 Na pódiu je ombudsmanka “Tieto problémy prehliadame. Osoby, ktoré chcú uzatvárať partnerstvá momentálne nevidíme. Vyplýva to z ústavy aj z medzinárodného práva, že každý má nárok na dôstojný život. A Slovensko nerieši, ako to zabezpečiť,” vyhlasuje ombudsmanka Patakyová. Podujatia Pride sa aktívne zúčastňuje každoročne. 15:34 Na pódiu je Gréta Mária Srnová so študentským hnutím Stojíme pri kultúre Z pódia sa prihovára Gréta Mária Srnová so študentským hnutím Stojíme pri kultúre. “Stáť pri kultúre znamená aj stáť pri menšinách. Umenie, kultúra a vzdelanosť podporujú slobodné rozvíjanie spoločnosti. Aj umenie posilňuje v spoločnosti toleranciu a vzájomný rešpekt,” hovorí.
Zdroj: HN/Lucia Lauková
15:31 Zúčastnili sa aj ľudia z PS Pri pódiu sa zhromažďujú aj ľudia z Progresívneho Slovenska. Je medzi nimi zakladajúci člen Ivan Štefunko či europoslanec Martin Hojsík. 15:25
Zdroj: HN/Lucia Kišová
15:18 Odhadovaná účasť na Pride je 8-tisíc ľudí
Zdroj: HN/Samuel Böhm
15:14 Organizátorka Dúhového Pridu Na pódium prichádza organizátorka Pridu Diana Pruchnerovičová s prvým príhovorom. “Otázka nie je či a aké práva, ale kedy. Blýska sa na lepšie časy,” hovorí. 15:09 Odštartoval 9. ročník Dúhového pochodu Podporovatelia LGBTI komunity sa stretli na Dúhovom pochode. Ten sa začal na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. 15:04 Pochodu Hrdí na rodinu sa zúčastnil aj Kollár Pochodu Hrdí na rodinu sa zúčastnil aj šéf strany Sme rodina Boris Kollár. 14:45 Účasť na pochode Hrdí na rodinu Rudnayovo námestie je zaplnené. Hoci účasť na facebooku oficiálne potvrdilo len 186 ľudí, na mieste ich je viac. Sú tu rodiny s deťmi a mnoho seniorov. 14:43 Podujatie začalo Organizátori oficiálne zahajujú podujatie. Pozývajú zúčastnených na Pochod za rodinu, ktorý sa bude konať 22. septembra. 14:40 Danko s deťmi
Zdroj: HN/Lucia Lauková
14:36 “V slovenskej politike je veľa homosexuálov, vy to dobre viete,” hovorí Danko novinárom. 14:36 Danko o pochode Hrdí na rodinu “S pánom Chromíkom som bol dlho v kontakte. Bagatelizuje sa problém, ktorý hrozí z partnerstiev dvoch mužov a dvoch žien. Nad všetkými právami homosexuálnych ľudí sú práva maloletých detí.Ich požiadavkám treba ustupovať pomaly. Poznám pritom sám osobne veľa homosexuálov v profesionálnom živote,” tvrdí Danko. 14:31 Dorazil Danko Na pochod Hrdí za rodinu prichádza Andrej Danko. Podáva si ruky so seniormi a fotí sa s fanúšikmi. 14:25 Jeden deň a dva pochody V Bratislave sa dnes konajú dva pochody. O 14:30 na Rudnayovom námestí začalo podujatie Hrdí na rodinu a o pár metrov ďalej na Hviezdoslavovom námestí sa stretnú podporovatelia LGBTI komunity na podujatí Dúhový Pride.   14:23 Dobrý deň, vitajte pri minúte za minútou

01 - Modified: 2023-11-11 15:05:34 - Feat.: - Title: Varšavou pochodujú tisíce poľských nacionalistov 02 - Modified: 2023-07-30 11:46:05 - Feat.: - Title: Liverpool sa obliekol do dúhových farieb. Pride na podporu Ukrajiny navštívili tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-07-16 06:00:25 - Feat.: - Title: Trochu dúhy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunity 04 - Modified: 2023-06-30 13:07:12 - Feat.: - Title: Petícia Chromíkovej aliancie skončila na ministerstve zdravotníctva. Výsledok je dnes už známy 05 - Modified: 2023-06-26 09:30:53 - Feat.: - Title: FOTO Pride v Istanbule skončil zatknutím takmer stovky ľudí. Vláda s prezidentom sa snaží umlčať LGBTI+ komunitu v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:10