StoryEditor

Čaputová reaguje na Hrnka. Vyvracia jeho kritiku

25.07.2019, 10:12
Autor:
klklTASRTASR
Podľa podpredsedu SNS mala prezidentka Francúzsko kritizovať za zásahy proti hnutiu žltých viest.

Podpredseda koaličnej SNS Anton Hrnko kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti s jej návštevou Paríža a stretnutím s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. 

​Podľa neho Čaputová nenaplnila ich očakávania, ktorými bolo presadzovanie slovenských záujmov a vysvetľovanie postoja slovenskej politickej reprezentácie. 

"Predovšetkým sme očakávali, že prezidentovi Emmanuelovi Macronovi vysvetlí znepokojenie východnej časti Európskej únie s obsadzovaním hlavných postov v orgánoch EÚ, kde nebol braný na zreteľ geografický princíp," vysvetľuje v stanovisku Hrnko a dopĺňa, že od prezidentky očakávali, že Macronovi bude rozprávať o tom, že krajiny V4 Slovenska nie sú ochotné prijímať migrantov. 

Čaputová upozornila na postup V4

Región strednej Európy nemá svojho zástupcu na vrcholných postoch orgánov Európskej únie preto, lebo tieto krajiny pri rokovaniach v Európskej rade na prelome júna a júla blokovali iných kandidátov, reagovala Čaputová. 

"Blokovanie iných kandidátov zrejme neprispelo k tomu, aby sme svojho zástupcu v top postoch mali," upozornila.

Krajiny Vyšehradskej štvorky spoločne s Talianskom odmietli kandidatúru volebného lídra socialistov z májových volieb do Európskeho parlamentu Fransa Timmermansa na post predsedu Európskej komisie.

K zhode na kandidatúre Timmermansa – tzv. špicenkandidáta druhej najsilnejšej strany po eurovoľbách – došlo medzi niektorými kľúčovými západoeurópskymi lídrami po tom, čo sa proti nominácii volebného lídra najsilnejších ľudovcov (EPP) Manfreda Webera angažoval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vypadnutie Webera však ako svoj úspech hodnotilo napríklad aj Maďarsko.

Migrácia nebola témou

Otázka migrácie podľa Čaputovej nebola predmetom jej stredajšej diskusie s Macronom. "Asi je to aj tým, že migrácia nateraz nie je taký vypuklý problém – hoci z dlhodobého hľadiska to problém na riešenie určite je," povedala.

"Bavili sme sa o veciach, ktoré sme považovali za akútnejšie," dodala. Ako uviedla v stredu pred rokovaním s Macronom, hovoriť mali napríklad hlbšej európskej integrácii a potrebe zavedenia ekonomických a sociálnych istôt naprieč EÚ.

Podľa podpredsedu SNS zároveň prezidentka nebola konzistentná vo svojich názoroch na liberálnu demokraciu tak, ako počas jej návštev v Poľsku či Maďarsku. Hrnkovi prekáža, že Čaputová nekritizovala francúzsku vládu za zásahy proti demonštrantom z hnutia žltých viest. 

"Otázky dôležitosti právneho štátu a rešpektu k právnemu štátu komunikujem vo všetkých krajinách rovnako," zdôraznila prezidentka.

Čaputová sa s francúzskym prezidentom stretla v stredu. Macron po stretnutí povedal, že Slovensko je podľa neho v jadre EÚ a prezidentku označil za symbol zjednotenej Európy. 

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:36