StoryEditor

Hedviga Malinová stále nemá v rukách obvinenie

16.05.2007, 00:00
Nitrianska prokuratúra už dostala policajné uznesenie o obvinení študentky Hedvigy Malinovej z krivej výpovede a krivej prísahy. "Dozorujúci prokurátor sa bude vecou zaoberať," potvrdil hovorca nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslav Maček. Samotná Hedviga Malinová zatiaľ obvinenie v rukách nemá.

Nitrianska prokuratúra už dostala policajné uznesenie o obvinení študentky Hedvigy Malinovej z krivej výpovede a krivej prísahy. "Dozorujúci prokurátor sa bude vecou zaoberať," potvrdil hovorca nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslav Maček. Samotná Hedviga Malinová zatiaľ obvinenie v rukách nemá. "Do tejto chvíle sme ho nedostali," povedal včera jej právny zástupca Roman Kvasnica. Bez uznesenia pritom nemôže podať sťažnosť proti obvineniu.
Čakanie na Ústavný súd
Mladá študentka podľa polície klamala, keď tvrdila, že ju vlani v auguste brutálne napadli dvaja skinhedi kvôli tomu, že hovorila po maďarsky a na blúzku jej napísali Maďari za Dunaj. Podľa polície je však rukopis zrejme totožný s jej vlastným. Ďalším dôkazom má byť DNA z obálky, v ktorej pár dní po útoku prišli Hedvige všetky doklady. Mladá žena však stále trvá na svojom. Vlani v novembri sa preto obrátila aj na Ústavný súd, kde namieta porušenie svojho základného práva na ochranu pred neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním, ako aj práva na súdnu a inú ochranu a práva na právnu pomoc pred štátnym orgánom. "Nemáme žiadne nové informácie," povedal Kvasnica. Hovorca Ústavného súdu Štefan Németh upozornil, že podanie bolo veľmi obsiahle. "Malo vyše sto strán."
Čudná prehliadka bytu
S "kauzou Hedviga" pravdepodobne úzko súvisí aj ďalší prípad. Týždenník týždeň. informoval, že vlani v novembri podal Kvasnica trestné oznámenie pre porušovanie domovej slobody. Byt, v ktorom Hedviga Malinová býva spolu s priateľom Petrom, totiž niekto údajne celý prehľadal. Mladý pár našiel ráno pootvárané skrinky a zásuvky. Otvorené boli aj vchodové dvere a auto. Neskôr si v autobuse k Hedvige mala prisadnúť neznáma žena, ktorá si pozerala fotky. Keď sa na zastávke rozsvietilo svetlo, Hedviga vraj zistila, že sú na nich zábery z ich rozhádzaného bytu. V tú noc pritom mali v novom byte spať po prvý raz. V tejto veci je údajne už začaté trestné stíhanie. "Podanie preverujeme, bližšie sa k tomuto prípadu nebudeme vyjadrovať," vyhlásila hovorkyňa trnavskej polície Martina Kredatusová.

Hedviga robí skúšky
Hedviga Malinová mala byť vlani napadnutá cestou na štátnice na Univerzite Konštantína filozofa v Nitre. Do školy chodí naďalej. V týchto dňoch práve úspešne robí skúšky. Jej obvinenie pre ňu z pohľadu školy nič nemení. "Túto informáciu berieme na vedomie. Kým sa celá táto problematika neukončí na súde, nebude univerzita nič podnikať," povedal pre HN rektor univerzity Libor Vozár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:34