StoryEditor

Kukan zastavil Vatikánsku zmluvu

25.01.2006, 23:00
Politológ je zároveň presvedčený, že ani Kukanov nesúhlas nebude znamenať vážny politický rozkol, ktorý by mohol viesť k odchodu KDH z vládnej koalície. "Vzhľadom na blížiace sa voľby to pravdepodobne zostane v rovine slovných prestreliek," skonštatoval Horváth.

Politológ je zároveň presvedčený, že ani Kukanov nesúhlas nebude znamenať vážny politický rozkol, ktorý by mohol viesť k odchodu KDH z vládnej koalície. "Vzhľadom na blížiace sa voľby to pravdepodobne zostane v rovine slovných prestreliek," skonštatoval Horváth. Jeho slová nepriamo potvrdil aj poslanec a člen Predsedníctva KDH Pavol Abrhan. "Budeme dôrazne žiadať, aby sa plnil vládny program, ale uvedomujeme si, že do volieb zostáva už len osem mesiacov." Napriek tomu je viac ako pravdepodobné, že kresťanskí demokrati otvoria rovnakú otázku aj v povolebnom období. Táto téma totiž naďalej patrí medzi ich politické priority, aj keď sa im na ostatnej Koaličnej rade ju nepodarilo zaradiť do spoločného predvolebného "minima" vládnej koalície. V podobnej situácii sa ocitla aj SMK, ktorá musela zatiaľ upustiť z nových pravidiel vo financovaní národnostných kultúr.

Právnici verzus minister
Výhrada svedomia už v nedávnej minulosti vyvolala pomerne ostrú diskusiu. Viacerí jej odporcovia upozorňovali najmä na možnú diskrimináciu ateistov. Pripomienky k zmluve prezentovala dokonca aj skupina európskych právnikov, kde zastupoval Slovensko Martin Buzinger z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Práve tí kriticky poukázali na možnosť diskriminácie istej skupiny občanov, ktorá môže "doplatiť" na praktické vykonávanie tejto medzinárodnej zmluvy. Ako exemplárny príklad uvádzajú interrupcie: podľa Buzingera by mal lekár, ktorý takýto úkon odmietne, informovať ženu, na akého lekára by sa mala so svojou žiadosťou obrátiť. "Zmluva však právo na takúto informáciu nezakotvuje." Vicepremiér pre legislatívu a minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH) takúto argumentáciu zmietol zo stola. Podľa neho totiž nie je zmluva samovykonateľná - vymedzuje iba jednotlivé oblasti, v ktorých uplatnenie výhrady svedomia upravia až konkrétne zákony. "To znamená, že problémy tohto typu môžu riešiť vykonávacie predpisy."

Čo hovorí základná zmluva s Vatikánom
Zmluva bola podpísaná v roku 2000. Mala všeobecný charakter s tým, že ďalšie okruhy problémov budú konkretizovať ďalšie dohody so Svätou stolicou. Malo by ísť o štyri čiastkové zmluvy upravujúce otázky financovania, pastoračnej služby v armáde a polícií, uplatnenia výhrad svedomia a oblasť školstva.

Čo by umožnila výhrada svedomia
- služby v ozbrojených silách: možnosť odmietnutia vojenskej služby
- zdravotníctvo: možnosť odmietnutia vykonania interrupcií, umelých alebo asistovaných oplodnení, eutanázie či klonovania
- výchova a vzdelávanie: možnosť odmietnutia vyučovania sexuálnej výchovy
- pracovnoprávne vzťahy: možnosť odmietnutia práce v nedeľu

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:16