StoryEditor

Csáky využil napätie v SMK

02.04.2007, 00:00

Strata pozícií zástupcov SMK po odchode z vlády, nesprávna stranícka politika pri komunálnych voľbách, chýbajúci program Bélu Bugára, ale aj obvinenie zo spolupráce s lobistickými skupinami z úst protikandidáta. To všetko sú príčiny pádu Bélu Bugára z predsedníckej stoličky SMK. Výsledok hlasovania delegátov na sobotňajšom kongrese SMK v Komárne bol veľmi tesný -- Bugár zaostal za Csákym len o 14 hlasov. Bugár, ktorý bol spolu s Vladimírom Mečiarom služobne najstarším predsedom strany, tak po 16 rokoch opúšťa pozíciu lídra.
Pomohli klamstvá?
Časť z príčin priznáva aj sám Bugár. "Keď som pred kongresom chodil po okresných konferenciách, cítil som isté napätie." Bugár hovorí, že ľudia mali problém s tým, že po odchode SMK z vlády sa mnoho z nich dostalo na ulicu. Rovnako negatívne podľa neho vnímali aj stranícku politiku v komunálnych voľbách, keď množstvo kandidátov SMK neuspelo. Jeden z delegátov za okres Dunajská Streda, ktorý nechcel byť menovaný, priznáva, že rozhodnúť mohli tiež obvinenia Bugára z napojenia na lobistickú skupinu podnikateľa Oszkára Világiho. Túto tému pár dní pred kongresom otvoril Csáky, ale aj podpredseda Miklós Duray. Toto obvinenie zavážilo aj podľa Bugára -- ten včera vyhlásil, že Csákymu pomohli k víťazstvu klamstvá.
Podľa politológa Petra Horvátha mal Csáky silnejšiu ofenzívu. "Pomohlo mu aj Durayovo krídlo, ktoré sa nechcelo zmieriť s jeho odchodom z vedenia strany."
Čo sa dialo za plentou
Ešte pred kongresom mal Bugár jasnú prevahu v podpore jednotlivých okresných organizácií. Na jeho strane bolo osem regiónov, kým na Csákyho štyri. Za Bugárom navyše stáli najsilnejšie regióny -- Komárno, Nové Zámky, Dunajská Streda. Ich delegáti však nemali priamo nariadené, aby hlasovali za Bugára. "V okamihu za plentou sa každý rozhodne sám, ako má krúžkovať," tvrdí delegát László Forró z Nových Zámkov. Podľa Zoltána Bána z Rimavskej Soboty rozhodlo aj to, že Csáky jasne uviedol svoj program, kým Bugár ho nepredložil a len komentoval ten Csákyho. Forró je zas presvedčený, že rozhodovali skôr osobné vzťahy k jednotlivým kandidátom, nie odborné zdatnosti.
Bugár ostane po prehre len radovým členom SMK. Od Csákyho pritom odmietol ponuku na čestného predsedu. Bývalý predseda na kongrese tiež oznámil, že po skončení tohto volebného obdobia chce vo veľkej politike skončiť. "Naďalej však budem bojovníkom za SMK." Akúkoľvek funkciu pod vedením Csákyho odmietol aj exminister výstavby László Gyurovszky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 10:16