StoryEditor

Lipšic o zmenkách: U nás je národný šport, že človek príde na súd a rozpráva veci, ktoré si vymyslí

05.08.2019, 00:00
Hlavné pojednávanie v kauze zmenky sa vyvíja veľmi dobre a dôkazná situácia voči obžalovaným sa posilňuje, hovorí v rozhovore pre HN advokát TV Markíza Daniel Lipšic.

Pavol Rusko tvrdí, že nie je ochota vypočuť svedkov, ktorí by svedčili v jeho prospech. Advokát Marek Para zase hovorí, že nebolo jasne preukázané, ako sa prokurátor Ján Šanta dostal k piatej zmenke. Ako vy hodnotíte prvých šesť dní hlavného pojednávania?
Veľmi dobre. Pretože si myslím, že každému, čo i len trochu objektívnemu pozorovateľovi bolo zrejmé, že sa dôkazná situácia voči obom obžalovaným výrazne posilňuje. Nemyslím teraz piatu zmenku, myslím aj výpovede jednotlivých svedkov, ale aj predložené, zatiaľ nevykonané prepisy komunikácie z aplikácie Threema.


Čo sa týka svedkov, ktorí majú údajne preukazovať, že niečo vedeli o zmenkách, tak o týchto svedkoch začal Pavol Rusko hovoriť len nedávno. V minulosti o nich vôbec nehovoril, dokonca ani v rámci prebiehajúceho civilného konania o zmenkách ich nespomínal. Samozrejme, že tí svedkovia budú predvolaní a ich vierohodnosť posúdi súd. Zatiaľ všetci svedkovia popreli, že by mali vedomosť o zmenkách. Tie neboli v účtovníctve ani spoločnosti Markíza, ani zmenkových veriteľov ani Inkasného servisu.


U nás je taký národný šport, že človek príde na súd a porozpráva aj veci, ktoré si vymyslí. Pritom u nás stále platí trestný čin krivej výpovede.


Hovoríte o svedkoch.
Áno. Obžalovaný si môže vymýšľať a klamať na svoju obhajobu, čo uzná za vhodné. Ale všeobecne. Ak je v nejakom prípade právoplatne uznaná vina a obžalovaný vyprodukuje pár svedkov, ktorí prídu krivo v jeho veci vypovedať, tak by rozhodne kvôli...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 02 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:52