StoryEditor

Budú ďalší obvinení

V kauze zločineckého policajného gangu, v ktorej už stíhajú šesť bývalých a súčasných policajtov, budú padať aj ďalšie obvinenia. HN to potvrdil generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

"Budeme rozširovať obvinenia a asi budeme vznášať obvinenia aj proti iným osobám."
Polícia ešte minulý týždeň oznámila, že odhalila gang policajtov z Trenčína, Trnavy a Banskej Bystrice, prevažne "kukláčov", ktorí si zarábali miliónové sumy únosmi, lúpežami a používali pritom brutálne praktiky. Podľa našich informácií sa pri preverovaní policajných spisov v Trenčianskom kraji našli ďalšie dôležité dôkazy. "Našli sa minimálne dva prípady, kde išlo o totožný rukopis," spresnil Trnka. Počas víkendových domových prehliadok policajti navyše zadržali niekoľko zbraní a kradnutých vecí.
Policajti pod lupou
Policajná inšpekcia pritom v Trenčíne podľa zistení HN preveruje viac ako 500 spisov z posledných desiatich rokov a na mušku si zoberú viac ako stovku policajtov, ktorých chcú preveriť. Návštevu inšpektorov čoskoro očakávajú aj trenčianski kukláči, ktorí v minulosti slúžili v elitnom útvare s už obvinenými členmi odhaleného gangu - Ľubomírom K. a Petrom K. "Aj keď bol Kuro (Ľubomír K.) taký aký bol, vôbec sme netušili, čo popri práci v polícii robí," povedal nám jeden z kukláčov, ktorí chcú zostať v anonymite.
Keď poškodený cúvne
Bývalý šéf trenčianskej kriminálky hovorí - nie raz sme zvažovali a vyberali, koho zoberieme na policajný záťah. Veľakrát dochádzalo dokonca k úniku informácií, ktorý znemožnil realizovať policajnú akciu - napríklad zásah proti vydieračom v Považskej Bystrici. Náš zdroj z kriminálky si spomenul aj na to, keď Ľubomír K. mal v roku 2001 v istom klube zmlátiť muža. "Potom ho kukláči v Trenčianskej Teplej zastavili, vytiahli z auta a predviedli na políciu. Celé to však padlo, lebo poškodený zo strachu cúvol," dodal bývalý šéf kriminálky.
Miliónové výkupné
Polícia avizovala, že budú preverovať ďalších 19 prípadov. Podarilo sa nám zistiť, že je medzi nimi únos 4-ročného dievčatka aj s mamou v Trenčíne ešte zo septembra 2002. V noci ich prepadli v dome dvaja maskovaní muži, zobrali šperky, elektroniku, na hlavu im dali kukly a prinútili nasadnúť do jej auta. Celú noc ich vozili po okolí a ráno ženu vysadili v blízkosti banky. Mala vybrať 10 miliónov korún, doniesť na dohodnuté miesto s tým, že dcéru jej potom vrátia. No tá v banke kontaktovala políciu, a keď prišla aj s peniazmi na dohodnuté miesto, v aute už bola iba jej dcéra. Páchatelia zmizli, čo bolo záhadou aj pre vyšetrovateľa.
Smrť karatistu
Podrobnejšie sa chcú pozrieť aj na neobjasnenú vraždu Zoltána M., bývalého karatistu z Trenčína. Bol známy tým, že "kšeftoval" s čímkoľvek a požičiaval peniaze. Našli ho na chate s "guľkou" v hlave.
Prepad, ktorý mal rukopis vycvičených profesionálov, zažil aj podnikateľ Ján K. z Bánoviec nad Bebravou. Páchatelia s kuklami na hlavách mu vtrhli do domu, zviazali ho, dobili a z trezoru ukradli viac ako milión korún. Ušli na aute, ktoré policajti našli zhorené pri lese.

Koho už polícia obvinila
Jozef M. - súčasný policajt (kukláč), od roku 1992 Policajný pohotovostný útvar (PPÚ) v Trnave
Dalibor O. - súčasný policajt, obvodné oddelenie PZ v Trenčíne od roku 1996
Róbert P. - vyšetrovateľ v Banskej Bystrici do roku 2004, obvinený aj za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke
Peter K. - kukláč na PPÚ v Trenčíne a do roku 2003 obvodné oddelenie PZ Trenčín, preverovali ho aj v súvislosti s Polomkou
Ľubomír K. - kukláč na PPÚ Trenčín do roku 2000, preverovali ho aj v súvislosti s Polomkou
Miroslav J. - kukláč na PPÚ v Banskej Bystrici do roku 1997
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozorovatelia s pobytom v Štrasburgu spokojní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 06:38