Zuzana Čaputová a Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Merkelová sa stretla s Čaputovou. Pýtala sa jej na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy

21.08.2019, 17:22
Autor:
TASRTASR
Zuzana Čaputová nemeckej kancelárke povedala, že vyšetrovanie je nezávislé a zodpovedné.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa na stredajšom stretnutí so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou osobitne zaujímala aj o vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Vyšetrovanie je nezávislé a zodpovedné

Čaputová jej podľa svojich slov povedala, že vyšetrovanie je nezávislé a zodpovedné. "Nieslo sa vo veľmi konštruktívnom duchu," uviedla Čaputová na margo stretnutia s tým, že na priebeh vyšetrovania Kuciakovej vraždy sa Merkelová pýtala osobitne.

Prezidentka ju informovala, že vyšetrovanie podľa nej smeruje k odhaleniu páchateľov a ich potrestaniu.

Okrem spolupráce oboch krajín sa Merkelová s Čaputovou venovali aj témam Európskej únie (EÚ) a brexitu. "Pani kancelárka rovnako ako pán prezident vsádzajú na Slovensko a majú veľkú dôveru v našu krajinu aj v tom zmysle, že môžeme zohrať dôležitú rolu, pokiaľ ide o zbližovanie nášho regiónu so zvyškom Európskej únie a budovanie partnerstiev nad rámec nášho regiónu," doplnila Čaputová.

"Brexit je ukážkovým výsledkom populizmu"

S Merkelovou sa zhodla na potrebe jednotnej EÚ aj tom, že dohoda o odchode Veľkej Británie z Únie je vyjednaná. "Na tejto pozícii treba zotrvať. Brexit je ukážkovým výsledkom populizmu, ktorému čelíme vo viacerých krajinách, a to, čo určite potrebujeme, je brexit s dohodou a nie bez dohody," zhrnula Čaputová.

Pripomenula, že neriadený brexit by sa mohol negatívne dotknúť asi 100.000 Slovákov, ktorí v Británii žijú.

Slovenská prezidentka sa v stredu v Berlíne stretla aj s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Položením kvetov k pamätníku Bielych krížov si tiež uctila ľudí, ktorí prišli o život pri pokuse prekonať Berlínsky múr.

Jej dvojdňová návšteva Nemecka, ktorá má niesť odkaz boja za slobodu, sa koná v čase 51. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Do vlasti sa prezidentka vráti vo štvrtok.

01 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 02 - Modified: 2024-03-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Čaputová hovorila o útokoch na ženy vo verejnom živote. Potrebujeme nájsť riešenia, tvrdí Nicholsonová 03 - Modified: 2024-02-16 17:32:06 - Feat.: - Title: Navaľného smrť otriasla svetom. Merkelová viní štátnu moc Ruska, Poľsko žiada nezávislé vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-02-16 15:27:13 - Feat.: - Title: Smrť Alexeja Navaľného je tragicky predvídateľný výsledok, tvrdí Čaputová 05 - Modified: 2024-02-12 19:24:27 - Feat.: - Title: Fico vyzýva Čaputovú na návrh dlhšej premlčacej doby pri iných trestných činoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:45