Vitamín zo slnka má kľúčovú úlohu aj pri ochrane našich zubov počas starnutia. Aj ľudia, ktorí užívali vitamín D s vápnikom mali nižšiu pravdepodobnosť, že o svoje zuby prídu. Nedostatok vitamínu D súvisí aj s ochorením ďasien.Flickr
StoryEditor

Viac než 20 rokov staré ceny. Poisťovne by za zubné náhrady mohli doplácať viac

29.08.2019, 12:45
Autor:
TASRTASR
V súčasnosti si pacient hradí približne polovicu.

Zdravotné poisťovne by mohli prispievať slovenským pacientom na zubné korunky či celkové snímateľné náhrady vo vyššej sume.

Myslí si to Slovenská komora zubných technikov (SKZT), podľa ktorej by Ministerstvo zdravotníctva SR malo zreálniť ceny zubných náhrad z verejného zdravotného poistenia.

Neaktuálne ceny

Komora poukázala na to, že ceny v tejto oblasti neboli aktualizované viac ako dve desiatky rokov.

"Úhrada zubných náhrad zdravotnými poisťovňami je absolútne nepostačujúca, v čom sa zhodujeme aj so zubnými lekármi či pacientmi. To, že drvivá väčšina zubných ambulancií a zubnotechnických laboratórií pracuje s doplatkami, je odrazom toho, že ceny neboli valorizované viac než 20 rokov," uviedla prezidentka SKZT Hana Dohálová.

Na Slovensku je 1100 registrovaných zubných technikov, ktorí ročne vyrobia približne 200-tisíc zubných náhrad.

Komora priblížila, že pacient si priemerne dopláca za celkovú zubnú náhradu raz toľko, ako je platba zo strany zdravotnej poisťovne. Korunky a mostíky si pacient spravidla hradí v plnej výške.

Nižšie ceny na úkor kvality

​Podľa Dohálovej sa nájdu aj také ambulancie, v ktorých vykonávajú najjednoduchšie zubné náhrady bez doplatku pacienta.

Podľa nej môže ísť o zubných lekárov alebo zubných technikov na dôchodku, ktorí robia so stratou a nahrádzajú si ju inými výkonmi či výrobkami, prípadne pracujú za nižšiu odmenu než je minimálna.

"V týchto prípadoch by som bola na mieste pacienta opatrná, keďže za cenu zubnej náhrady, ktorú hradí poisťovňa, sa s ťažkosťami dá zubná náhrada zhotoviť v zubnej technike, nehovoriac o platbe za lekársky výkon v ambulancii. Tlačenie cien smerom nadol ide jednoznačne na úkor kvality," zdôraznila.

Riešenie preto SKZT vidí v zreálnení cien za zubné náhrady ministerstvom zdravotníctva tak, aby platby zo zdravotných poisťovní pokryli nielen ceny zubnej náhrady v zubnej technike, ale aj ceny lekárskeho výkonu v zubnej ambulancii.

Snahou komory je definovanie výšky platieb separovane, čiže rozdeliť platby do zubných ambulancií a za samotné zubné náhrady pre zubného technika.

"Keby cena, ktorú platí zdravotná poisťovňa za zdravotnícku pomôcku na mieru podľa katalógu ministerstva, bola cenou len na zubnú techniku, jej výška by bola dostatočná na základné zubné náhrady," dodala šéfka komory.

01 - Modified: 2019-05-27 11:18:27 - Feat.: 0 - Title: Diplomat Dental: Firma, ktorá ročne vyrobí dvetisíc stomatologických súprav 02 - Modified: 2019-08-27 11:56:16 - Feat.: 0 - Title: Ústa sú zrkadlom zdravia. Prezradíme vám, aké potraviny sú vhodné pre zravie zubov a ďasien
01 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 02 - Modified: 2024-03-04 13:00:39 - Feat.: - Title: Artroskopia čeľustného kĺbu. Unikátna novinka v UNLP Košice 03 - Modified: 2024-02-23 10:44:17 - Feat.: - Title: Nárast tržieb aj zisku. Poisťovňa Allianz má za sebou mimoriadne úspešný koniec roka 04 - Modified: 2023-11-23 08:52:32 - Feat.: - Title: Poisťovňa Uniqa si v posledným mesiacoch polepšila, zvýšila príjmy aj zisk 05 - Modified: 2023-11-01 09:19:21 - Feat.: - Title: Priemerná výška škody na aute po strete s divou zverou je tritisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:18