StoryEditor

Ivan Šimko: KDH sa stará len samo o seba

04.07.2007, 00:00

Ako hodnotíte prvý rok vládnutia koalície?
- Koalícia ešte veľa neukázala. Ale skutočným tvorcom politiky je Smer. Ten nachádzal slabé miesta, ktoré tu boli v prvých rokoch predchádzajúcej vlády. Fico poukazoval na nespravodlivosti a krivdy. Tento rok, keď vládne, sa ukázalo, že nemá pripravené reálne programy, ako to robiť inak. Za pochodu hľadajú menej bolestivý variant. No v žiadnej z veľkých politických oblastí ešte nenašiel riešenie.

Mali sme stiahnuť vojakov z Iraku?
- Nie. Naši vojaci tam plnili humanitárnu úlohu. My sme neporušili žiadnu rezolúciu Bezpečnostnej rady. Po skončení vojnových operácií iracká vláda pozvala aj naše odmíňovacie jednotky. Každá vykopaná mína je jeden ľudský život. Míny tam ostali.

Kauza v Polomke odhalila prepojenie polície na podsvetie. Zaregistrovali ste ešte ako minister takéto väzby?
- Polícia je v prvej línií zápasu s podsvetím. Musí s podsvetím bojovať aj komunikovať. Niekedy je veľmi ťažké rozoznať, kedy policajt prejde na druhú stranu. Toto je problém, ktorý rieši každá polícia na svete.

Koalícia začala s prípravou novely ústavy. Čo hovoríte na zámer celkom zrušiť imunitu poslancov?
- Dnes takéto niečo nepotrebujeme, lebo nedemokratické režimy ju aj tak nedodržiavajú. Za komunistov poslankyňu Miladu Horňakovú nezavreli, ale rovno zastrelili. Upozorňujem, že tento názor som zastával, aj keď som bol poslancom.

Boli ste predstaviteľom KDH. Dostane sa hnutie v budúcich voľbách do parlamentu?
- Iba ak by sme mu naozaj pomohli. My by sme mu radi pomohli, ale zdá sa, že ono nemá záujem o pomoc nikoho, lebo sa stará iba o seba.

Čo by mala spraviť SDKÚ-DS, aby stiahla náskok Smeru-SD?
- SDKÚ sa profiluje ako klasická liberálna strana. Je istým garantom aktívnych ľudí, predovšetkým podnikateľov. Ale je mi ľúto, že stratila zmysel pre ten kresťanský rozmer. To mi je ľúto. Kedysi som bol zakladateľom tejto strany a mne išlo o tento rozmer viac.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:41