StoryEditor

Poisťovne zažalujú štát, ak ich vytlačí z prostredia zdravotného poistenia

10.07.2007, 16:43
Autor:
TASRTASR
Súkromné zdravotné poisťovne na Slovensku sú pripravené žalovať štát v prípade, ak by ich vytlačil z prostredia zdravotného poistenia. Malo by sa tak stať na základe návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý dnes schválila s pripomienkami Legislatívna rada vlády a posunula na rokovanie vlády.

Oficiálne stanovisko a pripomienky LRV SR zatiaľ Združenie zdravotných poisťovní SR (ZZP SR) nepozná, povedal dnes pred novinármi prezident ZZP SR Igor Dorčák.
Súkromné zdravotné poisťovne odhadujú, že by mohli utrpieť škodu vo výške 30 miliárd korún. Podľa právnych analýz sa podľa Dorčáka ukazuje, že žaloby by boli úspešné.
Prezident ZZP SR zároveň upozornil na riziko monopolizácie zdravotného poistenia. Negatívne by zasiahla pacientov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ale aj súťaž medzi zdravotnými poisťovňami. Dorčák vyslovil presvedčenie, že aj koaliční partneri zaujmú k návrhu novely zákona o zdravotnom poistení kritické stanoviská.
Opäť poukázal na to, že novela je v rozpore s Ústavou SR, konkrétne s ochranou vlastníckeho práva. Je tiež v rozpore s ústavným právom na podnikanie a s princípom právnej istoty.
Podľa návrhu novely zdravotné poisťovne by nemali vytvárať zisk a kladný hospodársky výsledok by mali použiť na úhradu zdravotnej starostlivosti. Zároveň by sa mal znížiť objem prostriedkov, ktoré môžu poisťovne využiť na svoju správu, a to zo štyroch na tri percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:02