StoryEditor

Odborári pred NR SR. Protest aj oslava

19.06.2007, 00:00

Stovky odborárov dnes "obkľúčia" parlament. Viacerí z nich však nevedia, či budú protestovať alebo vyvolávať podporné heslá. "Raz je to ako protestný pochod, raz podporný. Na poslednú chvíľu sa dozvedám takéto rozdielne stanoviská," hovorí pre HN Štefan Hudačko, odborový predák z prešovskej nemocnice. "Jeho" Slovenský odborový zväz zdravotníctva na dnes zvolal pre budovu NR SR protestné zhromaždenie, ktorým chce poukázať na nedostatok peňazí v zdravotníctve.
"Nespájajme to!"
Centrála -- Konfederácia odborových zväzov, ktorá združuje 35 odborových organizácií, však dnešný pochod pred budovu parlamentu zorganizovala kvôli úplne inej udalosti. Chce vyjadriť podporu novému Zákonníku práce, o ktorom v tom čase budú práve rokovať poslanci. "Podporujeme kroky zdravotníkov, ale nesúhlasíme, aby boli prezentované na tomto zhromaždení. Nechceme, aby sa to spájalo," vyhlásil viceprezident konfederácie Eugen Škultéty.
Zdravotníci s píšťalkami
Len z prešovskej nemocnice pritom dnes príde do Bratislavy do 200 zdravotníkov na piatich autobusoch. O tom, že pred parlamentom sa chystá podporné zhromaždenie, sa dozvedeli až včera. "Máme pripravené píšťalky na protest. Bude to veľké sklamanie pre ľudí, ak prídu len na podporu Zákonníka práce, ktorý parlament s veľkou pravdepodobnosťou tak či tak prijme," hovorí Hudačko. Anton Szalay, šéf zdravotníckych odborov, ktoré zastupujú takmer 27-tisíc zdravotníkov, však ubezpečuje -- protestovať sa bude. "Pôjdeme podporiť Zákonník práce a súčasne vyjadríme nespokojnosť s nedostatkom financií v zdravotníctve."
Pochod odborárov k Národnej rade SR začne dnes pred budovou Istropolisu v Bratislave.

Prečo idú protestovať
-- Slovenský odborový zväz zdravotníctva ide upozorniť na nedostatok peňazí v zdravotníctve.
-- Zväz je od mája aj v štrajkovej pohotovosti -- žiadajú zvýšenie odvodov za poistencov štátu zo 4 na 5 percent počas celého roku (prinieslo by to do zdravotníctva pol miliardy mesačne), zvýšenie percenta HDP pre rezort a zvýšenie platov zdravotníkov.
-- Rezort zdravotníctva dostal na tento rok 110 miliárd korún (o 7,6 miliardy viac ako vlani).
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 10:04