StoryEditor

Nováky vedie Kaliňákov spolužiak

12.07.2007, 00:00

Vojenský opravárenský podnik v Novákoch má po marcovej tragédii, kde po explózii zahynulo osem ľudí, už tretieho šéfa. Minister obrany František Kašický (nominant Smeru-SD) včera odvolal generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Jána Lasaba. Na jeho miesto dosadil 35-ročného Petra Trgiňu, bývalého spolužiaka ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo strednej školy. Kaliňák zastupuje vo vláde rovnako ako Kašický Smer-SD. "To, že boli spolužiaci, nemá nič spoločné s menovaním nového riaditeľa," reagoval pre HN hovorca ministra obrany Vladimíra Gemela.
"Rešpektujem to"
Lasab je jedným z piatich súčasných či bývalých vrcholných manažérov podniku, ktorých polícia obvinila za porušenie civilných a vojenských predpisov. "Minister využil právo jediného akcionára," povedal Gemela. Lasab pritom iba niekoľko dní po tragédii vystriedal na čele podniku vtedy odvolaného riaditeľa Jozefa Beráka. Lasab v čase explózie pôsobil ako technický riaditeľ a predseda pyrotechnickej komisie. Krajská prokuratúra v Trenčíne ho 6. júla obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia.
Lasaba sme včera zastihli práve na ceste z Bratislavy do Novák, kam smeroval aj minister Kašický. "Akceptujem rozhodnutie ministra obrany, viac k tomu zatiaľ nemám čo dodať," povedal pre HN. V podniku zostáva pracovať naďalej, na akej pozícii, to rozhodne nový generálny riaditeľ Trgiňa. "Ďalšie opatrenia v personálnej oblasti bude v podniku riešiť nový generálny riaditeľ," dodal Gemela.

Podozrivá zásielka z Maďarska
Podľa slov Jozefa Kováča, ktorému pri výbuchu zahynula manželka, však personálne zmeny v podniku možno ťažko nazvať zadosťučinením. "Je jasné, že nikto a nikdy nám nevráti našich najbližších, ale je to taká úľava pre nás." Erika Vačková, ktorá v prišla v Novákoch o dcéru, tvrdí, že okolo vlaňajších Vianoc doviezli do opravovní v Novákoch z Maďarska veľké množstvo munície, ktorú žiadne okolité štáty nechceli prijať na delaboráciu. "Tieto informácie sme mali od našich rodinných príslušníkov, ktorí v podniku pracovali," potvrdil aj Kováč. Dodal, že táto munícia mala byť vraj privezená bez akejkoľvek dokumentácie. "Hovorili, že ich to strašne hrialo v rukách, že to vyskakovalo a nevedeli, čo s tým robiť."

No comment!
Reakcia odvolaného generálneho riaditeľa bola stručná. "K tomuto sa vám nebudem vyjadrovať", uzavrel Lasab. Podľa našich informácií však polícia túto informáciu preveruje. "Konkrétne sa nebudeme vyjadrovať, preverujeme všetko v súvislosti s Novákmi," reagoval hovorca policajného prezídia Martin Korch.

Tragédie a zodpovednosť
19. január 2006
- pád vojenského lietadla AN-24 v severovýchodnom Maďarsku, ktoré sa vracalo z misie v Kosove. Tragédiu neprežilo 42 vojakov. Vtedajší minister obrany Juraj Liška odstúpil z funkcie.
15. november 2006 - Vtedajší i bývalí kukláči prepadli a zavraždili v Polomke podnikateľa Jána Kubašiaka. Krátko na to minister vnútra Robert Kaliňák odvolal trenčianskeho policajného riaditeľa Miroslava Hepnera aj za iné pochybenia.
16. november 2006 - V bani Nováky zavalilo štyroch baníkov približne 2 000 kubických metrov rozbahnenej zeminy. V hĺbke 200 metrov boli v tom čase aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť. Nikto nebol odvolaný, ani neodstúpil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:33