Andrej Neuherz
StoryEditor

Bratislava možno bude mať Námestie Nežnej revolúcie

24.09.2019, 19:01
Autor:
TASRTASR
Časť Námestia SNP by sa mohla premenovať na Námestie Nežnej revolúcie. Návrh na zmenu názvu odsúhlasili v utorok staromestskí poslanci.

Iniciatíva primátora hlavného mesta Matúša Valla premenovať časť bratislavského Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie, je o krok bližšie k realizácii.

Návrh na zmenu názvu odsúhlasili v utorok staromestskí miestni poslanci. Rovnaké rozhodovanie čaká bratislavských mestských poslancov v októbri.

Takmer jednohlasnému schváleniu zmeny názvu predchádzala diskusia poslaneckého zboru, ktorá sa niesla v duchu adekvátnosti miesta i pomenovania.

Nedôstojný priestor

Niektorí považujú totiž priestor pred Starou tržnicou za nedôstojné miesto hodné štvrtej cenovej skupiny, dehonestované stánkami a popíjajúcimi ľuďmi.

Iní práve v takto "živom a chcenom" priestore vidia najlepší výsledok Nežnej revolúcie.

Diskusia sa nevyhla ani polemike, či by mal priestor niesť názov Námestie Nežnej revolúcie, alebo Námestie 17. novembra či Námestie Novembrovej revolúcie.

Kritike sa nevyhol ani fakt, že bol návrh predložený narýchlo, aby k premenovaniu stihlo dôjsť k 30. výročiu Nežnej revolúcie v novembri tohto roka.

Najlepší kompromis

Časť poslancov kritizovala postavenie zastupiteľstva pred hotovú vec, iní argumentovali tým, že ktokoľvek mohol aj skôr prísť s akýmkoľvek návrhom na uctenie si tejto dôležitej historickej udalosti.

"Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle našich občanov po slobode. Preto si myslíme, že tieto dve dejinné udalosti a dve námestia pomenované podľa nich majú mať dôstojné miesto vedľa seba," píše primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Práve pomenovanie predmetného územia daným názvom považuje za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov.

Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestia slobody podľa neho neprichádza z viacerých dôvodov do úvahy.

Verejný priestor s odkazom

V rovnako pozitívnom a podporujúcom duchu sa nieslo aj vyjadrenie starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej.

"Myslím si, že Staré Mesto a Bratislava si zaslúžia mať verejný priestor s odkazom na novembrovú revolúciu z roku 1989," skonštatovala.

Ako urbanistka sa pritom stotožňuje s tým, že Námestie SNP tak, ako je v súčasnosti urbanisticky vymedzené, je paškvilom.

"To pretečie niekde od námestia pri 'trojičnom" kostole dole k Starej tržnici," nechala sa počuť šéfka staromestskej samosprávy.

Z námestia by sa nemalo ukrajovať

Opačný názor má Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB), ktorý takúto iniciatívu dlhodobo kritizuje.

Podľa jeho predsedu Pavla Sečkára by sa nemalo v tomto prípade ukrajovať z námestia, ktoré má trvalú historickú hodnotu nielen pre Bratislavu, ale celé Slovensko.

"Námestie SNP umožnilo, aby mohla byť demokracia na Slovensku, november 1989 je nepísaným pokračovaním, a preto by to malo byť na dôstojnom meste na novom sídlisku, ktorých je v Bratislave neúrekom," zhodnotil pre TASR Sečkár.

"Zaslúži si väčšie námestie, nie malinké, tržné námestie, ktoré bude po premenovaná len symbolické námestie na účet SNP. Čo komu SNP spravilo," dodal.

Rovnaké rozhodovanie na schválenie premenovanie časti Námestia SNP čaká ešte bratislavských mestských poslancov.

"Vzhľadom na zákonné lehoty, ktoré je potrebné dodržať pri predkladaní návrhov na zastupiteľstvo, nie je možné návrh predložiť už na tohtotýždňové zastupiteľstvo," uviedol pre TASR hovorca mesta Peter Bubla.

"Materiál bude predložený na októbrové zasadnutie mestského zastupiteľstva," uviedol hovorca.

01 - Modified: 2019-11-02 15:40:50 - Feat.: 0 - Title: Bratislava sa mení. Benetin prezradil, čoho sa najviac obáva 02 - Modified: 2019-08-20 19:34:44 - Feat.: 0 - Title: Bratislava ide modernizovať. Nakúpi autobusy za takmer 28 miliónov 03 - Modified: 2019-09-02 12:01:34 - Feat.: 0 - Title: Vallo reaguje na štrajk niektorých vodičov: Dopravný podnik robí potrebné kroky na zlepšenie ich situácie 04 - Modified: 2019-09-05 09:39:06 - Feat.: 0 - Title: Bratislava si dala záväzok. V Karlovej Vsi rozšíri parkovanie a posilní MHD
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:20