Reuters
StoryEditor

Putin a Macron sa zhodli na potrebe deeskalácie krízy okolo Ukrajiny

28.01.2022, 16:56
Autor:
TASRTASR
Vladimir Putin ubezpečil, že Rusko nijakú ofenzívu neplánuje.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin sa počas piatkového telefonického rozhovoru zhodli na potrebe "deeskalácie" súčasnej krízy okolo Ukrajiny.

Putin zároveň ubezpečil, že Rusko nijakú ofenzívu neplánuje. Povedal to nemenovaný Macronov spolupracovník, ktorého citovala agentúra AFP.

​Tento telefonát "nám umožnil dohodnúť sa na potrebe deeskalácie", povedal na tlačovom brífingu uvedený predstaviteľ. "Prezident Putin sa vyjadril, že nijakú ofenzívu neplánuje a uviedol, že chce pokračovať v rozhovoroch s Francúzskom a našimi spojencami," dodal. Putin podľa jeho slov "jasne uviedol, že si neželá konfrontáciu".

Vyše hodinový piatkový telefonát lídrov Francúzska a Ruska, ktorý Paríž označil za "seriózny a zdvorilý", zdôraznil "fundamentálne (názorové) odlišnosti", ale aj "spoločnú túžbu" pokračovať v rokovaniach.

Putin šéfovi Elyzejského paláca tiež povedal, že Západ odignoroval bezpečnostné obavy Ruska v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie (NATO).

"USA a NATO vo svojej odpovedi (na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Kremľom) nevzali do úvahy zásadné obavy Ruska vrátane zastavenia expanzie NATO a rozmiestňovania útočných zbraňových systémov pri ruských hraniciach," povedal Putin Macronovi, uvádza sa v prepise telefonátu, ktorú zverejnil Kremeľ.

Relatívne zmierlivý tón Macrona voči Rusku je v kontraste s tvrdšou rétorikou francúzskych spojencov v NATO - Britániou či Spojenými štátmi, poznamenala AFP.

V Paríži sa v stredu konali vyše osemhodinové rokovania delegácií z Ruska a Ukrajiny. Mali ukázať, či sa Putin bude usilovať o zmiernenie napätia v situácii, keď na ukrajinských hraniciach zhromaždil približne 100-tisíc vojakov a Západ sa obáva, že podnikne inváziu na Ukrajinu.

Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie. Rusko poprelo, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:40