StoryEditor

Lov na klientov. Ataky pokračujú

07.11.2007, 23:00
Zdravotné poisťovne už majú definitívne potvrdené, o koľko klientov sa budú starať od januára. V boji o poistenca vedie tento rok jednoznačne súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera.

Najväčší výpadok zaznamenala podľa informácií Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou iná súkromná poisťovňa - Union. Prišla takmer o štvrtinu poistencov. "Doplatili na to, že začiatkom roka nemali zazmluvnenú veľkú sieť lekárov. Na to mohli reagovať ľudia negatívne," hovorí Tomáš Szalay z analytického inštitútu Health policy institute. Poisťovňa tieto argumenty odmieta. Tvrdí, že mala tento rok iné priority ako získavanie nových klientov. Obe štátne poisťovne Všeobecná aj Spoločná prišli spolu len o dvadsaťtisíc klientov. V porovnaní s minulým rokom je to len nepatrný zlomok.
Veľký lov sa nekonal
Prechody poistencov neboli oproti vlaňajšku také masívne. Poisťovňu zmenilo 230-tisíc ľudí. Na rozdiel od minulosti nesmeli poisťovne na nábor nových klientov využívať služby maklérskych firiem ani ponúkať za podpísané zmluvy rôzne darčeky.
Podľa predsedu úradu Richarda Demoviča môže byť menší presun ľudí medzi poisťovňami spôsobený aj tým, že na náš trh neprišiel žiaden iný subjekt ponúkajúci nové produkty v zdravotnom poistení. Szalay upozorňuje, že tento rok poisťovne upustili od agresívnej kampane. Svoj podiel podľa neho malo aj zneisťovanie zo strany vlády a premiéra, ktorý zdôrazňoval potrebu jednej zdravotnej poisťovne. "Prestupy ľudí prebehli najmä medzi súkromnými poisťovňami. Ide o klientov, ktorí sa aktívnejšie zaujímajú o ponuky poisťovní. Neznamená to, že s nimi nie sú spokojní. Keby boli, odídu do štátnych," komentoval Szalay.
Stovky storn
Aj tento rok niekoľko stovák klientov žiadalo storno prihlášok. Dôvod? Nečestné získanie podpisu pod zmluvu so zdravotnou poisťovňou. "Klienti získali mylné informácie o výhodách oproti ich predchádzajúcej poisťovni alebo zistili, že ich lekár nemá zmluvu s novou poisťovňou," upozorňuje Demovič. Najmä mladí ľudia si neuvedomovali ani čo podpisujú, niektorí si mysleli, že podpisujú len anketu.
Ofenzíva Unionu
Úrad sa tento rok stretol aj s prvým hromadným podnetom poisťovne Union voči Dôvere a Európskej zdravotnej poisťovni. Union ich podozrieva z nedodržania zákona. Sťažovať na neoprávnený prepis sa malo asi dvesto poistencov. "Existuje menný zoznam poistencov, ktorí podali čestné vyhlásenie o tom, že im bola ponúkaná finančná alebo vecná odmena za podpísanie prihlášky," informoval Branislav Juhás z Unionu. Dôvera zatiaľ o takýchto ľuďoch informácie nemá. "Žiadali sme od úradu informácie, doteraz sme ich nedostali. Dôrazne odmietame akékoľvek obvinenia, nie sme si vedomí pochybenia z našej strany," reagovala Andrea Devánová z poisťovne Dôvera. Kópie čestných vyhlásení od klientov Unionu sa dostali do rúk Európskej zdravotnej poisťovne. "Možno sme to dostali omylom, ale podľa toho, ako je to spracované, nepovažujeme to za dôveryhodné. Je to skôr vymyslený paškvil," reagoval hovorca Stanislav Jurikovič. "Naši zamestnanci nemali dokonca k dispozícii ani vecné, ani finančné dary pre klientov, je to protizákonné." Ak by úrad zistil pochybenie poisťovní, môže im za protizákonné prepoisťovanie vyrubiť pokutu až do výšky piatich miliónov korún.
Podvádzali aj klienti
O rekordné číslo sa tento rok postarali aj poistenci, ktorí si podali prihlášky do dvoch poisťovní - bolo ich až 25-tisíc. Takéto konanie je však protizákonné. "Zvážime, či ich budeme sankcionovať, alebo použijeme metódu všeobecného poučenia cestou médií," vyjadril sa Demovič. Pokuta v takýchto prípadoch je do výšky päťtisíc korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 21:34