StoryEditor

Danko obvinil Pellegriniho z porušenia koaličnej dohody. Zostal som v nemom úžase, tvrdí šéf SNS

02.10.2019, 12:55
Autor:
mahomahoTASRTASR
Andrej Danko hovorí, že žiadal Petra Pellegriniho, aby návrh na zvyšovanie minimálnej mzdy na rokovanie vlády nezaradil.

Predseda SNS Andrej Danko hovorí, že zo strany premiéra Petra Pellegriniho došlo k porušeniu koaličnej dohody. Roztržku vyvolal spôsob, akým bol návrh na rokovaní vlády prijatý. 

Šéfovi národniarov prekáža to, že sa o zvyšovaní minimálnej mzdy hlasovalo. Podľa neho sa doteraz návrhy na vláde prijímali na základe súhlasu všetkých ministrov.  

Danko tvrdí, že po tlačovej konferencii premiéra, na ktorej ohlásil schválenie zvýšenia minimálnej mzdy, ostal v nemom úžase a situácia ho ľudsky sklamala.

"Premiér konštatoval, že musel dať hlasovať o minimálnej mzde a naši ministri boli proti. Nepamätám sa, kedy vláda hlasovala, pretože návrhy sa prijímajú konsenzuálne," uviedol Danko. 

Danko hovorí o PR Pellegriniho

Vláda dnes prijala nariadenie, podľa ktorého sa od budúceho roka zvýši minimálna mzda na 580 eur zo súčasných 520 eur.

Ministri SNS sa pri hlasovaní zdržali a rovnaký postoj zaujal aj minister spravodlivosti za Most Gábor Gál. Podľa šéfky agrorezortu Gabriely Matečnej sa snažia správať rozpočtovo korektne.  

Predseda parlamentu hovorí, že Pellegriniho žiadal, aby návrh na rokovanie vlády nezaradil a prerorokoval ho na ďalšom zasadnutí. 

Schválené zvýšenie považuje Danko za nezodpovedné. Pýta sa, aký má vplyv na štátny rozpočet a podnikateľov.

"SNS je za zvýšenie minimálnej mzdy, pokojne aj na 600 euro. Ale sme za ukončenie týchto pretekov, ktoré tu prebiehajú roky," dodal šéf SNS s tým, že jeho strana je za systémové zvyšovanie. 

Podľa Danka išlo zo strany predsedu vlády o PR. "Prekvapilo ma, že premiér sa pokúsil o odkaz, že SNS je proti minimálnej mzde." 

Premiér porušenie odmieta

Pellegrini odmieta, že išlo o porušenie koaličnej zmluvy. Minimálna mzda podľa jeho slov nie je zakotvená v koaličnej dohode.

"Niektorí ministri vyjadrili želanie rokovať o zvyšovaní minimálnej mzdy. Nás však viažu termíny a 15. októbra musí byť nariadenie vlády zverejnené v zbierke zákonov," povedal premiér ešte pred tlačovou konferenciou Danka v relácie Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Pellegrini tvrdí, že svoj postoj pred rokovaním vlády konzultoval aj so šéfom Smeru Robertom Ficom. "Bol rovnaký ako ten môj," dodal.

Premiér zároveň verí, že si koaliční lídri problém medzi sebou vyriešia. 

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 04 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:50