TASR
StoryEditor

Pri príležitosti výročia 75. prehliadky partizánov v Detve premiér vyzval ľudí, aby bojovali za pravdu

05.10.2019, 14:58
Autor:
TASRTASR
Na podujatí sa napriek nepriaznivému počasiu zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Význam mesta Detva a jej obyvateľov na konci druhej svetovej vojny vyzdvihol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v sobotu v rámci osláv 75. výročia jedinej partizánskej prehliadky počas Slovenského národného povstania (SNP), ktorá sa v októbri 1944 uskutočnila práve v meste pod Poľanou.

"Sme na pôde mesta, ktoré má svoju históriu, tak vojenskú, ako aj kultúrnu, a patrí tiež k centrám slovenského folklóru. Žiaľ, Detva je však aj mestom, kde ja ako Banskobystričan a človek z tohto kraja cítim, že tu nachádzajú podporu aj ľudia, ktorí spochybňujú našu históriu," povedal premiér.

"Vyzval som dnes preto všetkých, ktorí v Detve žijú, aby nedovolili týmto ľuďom prekrúcať svoju históriu, aby bojovali za pravdu a aby hrdo niesli odkaz tých, ktorí bojovali za našu slobodu," povedal premiér po skončení sa osláv.

1500 partizánov

Na podujatí sa napriek nepriaznivému počasiu zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Prejavy mali aj veľvyslanci a zástupcovia veľvyslanectiev z Česka, Ruska a Francúzska.

Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva sa koncom septembra 1944 po ťažkých bojoch v Turci a na Pohroní do Detvy presunula prvá československá partizánska brigáda M. R. Štefánika s celým štábom a veliteľstvom.

Brigáda mala okolo 1500 partizánov. Jej súčasťou bolo aj asi 250 francúzskych partizánov. "Oddiely v Detve našli podporu miestnych obyvateľov a dobré ochranné zázemie," povedal pre TASR.

Pobyt brigády v Detve zabezpečoval Revolučný národný výbor v Detve.

"Nie je známe, kto prišiel s návrhom na usporiadanie partizánskej prehliadky, no v nedeľu prvého októbra 1944 sa oddychujúce jednotky chopili zbraní a pripravili sa na slávnostný nástup pred jedinou partizánskou prehliadkou na povstaleckom území počas SNP," píše sa na stránke mesta Detva.

Priebeh prehliadky

Na túto slávnostnú udalosť sa prišlo pozrieť veľa obyvateľov Detvy a okolitých lazov. Uprostred obce stála slávobrána s československou, sovietskou a francúzskou zástavou.

Súčasťou slávnostného dňa bol aj futbalový turnaj, vyhrali ho sovietski partizáni, na druhom mieste skončili francúzski a tretie obsadili slovenskí.

Po futbale nasledovalo predstavenie Frontového divadla Andreja Bagara a premietanie dvoch sovietskych filmov.

Zaujímavosťou podľa stránky obce je, že počas pobytu partizánov v Detve sa konali aj dve partizánske svadby.

Prvého októbra si ruská parašutistka zobrala ruského partizána a neskôr ôsmeho októbra sa rotmajster Viliam Hanák zo Zvolena oženil s Máriou Markovičovou z Píly.

Ďalší oddych už partizánom nebol dopriaty. Desiateho októbra museli odísť na bojové úseky južného krídla povstaleckej obrany.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:48