StoryEditor

Pre Smer je najlepší čas na predčasné voľby

Narážky premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o rozpade vládnej koalície vedú k jedinému - sociálni demokrati plánujú predčasné parlamentné voľby.

Nemenovaný vysokopostavený zdroj z prostredia Smeru HN potvrdil, že Fico spolu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom usúdili, že práve teraz je najlepší čas na predčasné voľby. Strana v súčasnosti dosahuje 40- percentné preferencie, čo by im na vytvorenie vlády s jediným koaličným partnerom stačilo. Tým partnerom by mala byť SNS.

Maďarič je pritom pravou rukou premiéra a v rámci Smeru človekom, ktorý má na starosti stratégiu strany. "Vysoké preferencie im v súčasnosti dávajú odvahu, aby sa pustili do predčasných volieb a postavil vládu dvoch strán," hovorí náš zdroj. Navyše Fico sa podľa neho obáva eura, ktorého prijatie (2009) je načasované rok pred riadnymi parlamentnými voľbami a je spojené s viacerými nepopulárnymi javmi. "Bojí sa, že sa prijatie eura nepodarí ale aj dôsledkov, ktoré by mohlo mať jeho prijatie. Bojí sa, že by stratil podporu voličov."

Mečiar: Fico nechce túto koalíciu
"Aj my sme mali takéto informácie," potvrdil nám vysoko postavený zdroj z prostredia ľudovcov. Podľa neho sa v HZDS už minulý týždeň začalo hovoriť o tom, že premiér chce hnutie vytlačiť z vlády, aby ho mohol uvádzať ako vinníka v prípade, že by Slovensko nesplnilo kritériá pre euro. Snahu o predčasné voľby zo strany Smeru nepriamo naznačuje aj predseda ľudovcov Vladimír Mečiar. Po náhlom odchode z koaličnej rady povedal, že je to Fico, ktorý "je za to, aby táto koalícia nebola". Smer však oficiálne odmieta, že by HZDS "držalo v šachu" z tohto dôvodu. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD) tvrdí, že naďalej nemajú záujem na predčasných voľbách. Pripustil však, že aj to je jedno z riešení.

ĽS-HZDS neustále opakuje, že sú za to, aby bola zachovaná súčasná vládna koalícia. Predčasné voľby by ich vzhľadom na klesajúce preferencie mohli položiť. Tretí z koaličných partnerov Ján Slota (SNS) je však presvedčený, že predčasné voľby nie sú reálnou vecou, pretože 90 hlasov sa v parlamente nezdvihne.

Menšinová vláda?
V kuloároch sa pritom hovorí aj o ďalšom variante. ĽS-HZDS sa rozdelí - časť bude podporovať menšinovú vládu Smeru a SNS, časť odíde do opozície. Za vládou by mohli stáť ľudia okolo Viliama Vetešku (ĽS-HZDS), ktorý v minulosti vystupovali proti Mečiarovi. Veteškov stúpenec Tibor Mikuš pritom v nedávnom koaličnom spore stál na strane premiéra. Podľa poslanca ĽS-HZDS Miroslava Kotiana sa rozdrobenosť v ich strane potvrdila aj pri hlasovaní, či sa dostane na program schôdze odvolávanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Proti boli Veteška aj Mikuš, kým ostatní poslanci HZDS sa dohodli, že dovolia, aby sa k Paškovým prešľapom v pléne hovorilo. Viacero poslancov HZDS, ktorých sme oslovili nám pritom potvrdilo, že nikto zo Smeru ich v tejto záležitosti neoslovil.

Regióny opäť tlačia
V HZDS sa pritom opäť v najnižších štruktúrach hovorí, že by mali zostať v koalícii. Krajská predsedníčka strany v Bratislave Diana Štrofová hovorí, že mala v tomto duchu množstvo telefonátov od nižších štruktúr. Člen predstavenstva ĽS-HZDS Jozef Tarčák uviedol, že ak by malo dôjsť k zmene ich stanoviska muselo by opäť zasadnúť predstavenstvo, ktoré v piatok bolo jednoznačne za zotrvanie v koalícii. Ďalším z variantov je tiež výmena ľudovcov za ĽS-HZDS. Kresťanskí demokrati však túto možnosť zatiaľ odmietajú.

Pre Smer je najlepší čas na predčasné voľby



Nemenovaný vysokopostavený zdroj z prostredia Smeru HN potvrdil, že Fico spolu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom usúdili, že práve teraz je najlepší čas na predčasné voľby.
HZDS už je na odstrel




Fico navyše nečakane vytiahol na Mečiara úplne novú agendu – zrušenie tzv. Mečiarových amnestií a preukazovanie pôvodu majetku.


Vzťahy v koalícii? Oko za oko, zub za zub



Podľa politológa Petra Horvátha ako trest za tvrdé slová Jureňu vytiahol premiér na predsedu ľudovcov najcitlivejšie záležitosti z minulosti Vladimíra Mečiara.


menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:12