StoryEditor

Kočner na nahrávke nadával Trnkovi. Dôvodom bolo, že vydieral Haščáka

14.10.2019, 07:34
Autor:
lmlm
Celá nahrávka sa mala týkať kupovania poslancov, návštev v byte na Vazovovej a opätovné znovuzvolenia Trnku do funkcie generálneho prokurátora.

Marian Kočner nadával bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, kvôli tomu, že sa snažil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka. Hovorí o tom nahrávka, ktorú získal Denník N.

"Prečo si klamal?"

Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral. Chcem vedieť, prečo si to urobil a prečo si ma potom klamal. Takže spusť,“ začal Kočner.

Celá nahrávka sa mala týkať kupovania poslancov, návštev v byte na Vazovovej a opätovné znovuzvolenia Trnku do funkcie generálneho prokurátora.

Podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, ďalej Trnkovi povedal, že prehrá súd a skončí vo väzení.

"Lebo si to odserieš ty, prehráš súd, odj..ú ťa, pôjdeš do basy a tvojmu synovi zničia život. Tak rozprávaj a prestaň ma klamať, lebo keď ma budeš klamať, tak uvidíš, čo potom spravím s tebou.“

Vydieranie Haščáka

Dôvodom, prečo bol Kočner rozčúlený na Trnku bola nahrávka Gorily. Kočner v rozhovore s Trnkom tvrdil, že zabudol u Trnku nahrávku, za čo mu Haščák zobral milión eur.

Prečo ste išli vydierať toho Haščáka? Čo si od toho očakával? Do p..e, vieš, že je to môj kamarát. Vieš, k…a, že je to človek, ktorý okrem iného pomáhal, do p..e, a kupoval poslancov, keď si sa mal stať generálnym prokurátorom. Bohužiaľ nám jeden chýbal, ale aj on bol ten, ktorý zložil peniaze a dal tam za teba milión eur. Presne takisto, ako som dal milión eur za to ja. Že tam chýbal jeden hlas, do p..e, za to ja nemôžem, lebo to ty si si vybavoval SDKÚ a v SDKÚ nedali ani jeden hlas,“ rozpráva Kočner.

Kočner na nahrávke sa viackrát pýtal, aby mu Trnka vysvetlil, prečo išiel za Haščákom a pokúsil sa ho vydierať. Stále tvrdil, aby prestal klamať, lebo ho zabijú.

Trnka tvrdil, že to vie. „Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy,“ povedal bývalý generálny prokurátor na nahrávke, ktorú má Denník N k dispozícii.

Reakcia Penty

Pán Haščák sa dištancuje od všetkých domnelých aktivít, s ktorými má byť podľa tejto komunikácie spájaný a odmieta ich. Tak, ako pán Haščák už opakovane verejne uviedol, môžeme len zopakovať, že pána Haščáka nikdy nikto žiadnymi nahrávkami nevydieral, ani na neho nebol nikdy v tejto súvislosti vyvíjaný žiadny protiprávny nátlak. Rovnako sa pán Haščák a ani žiadna jemu blízka osoba, či spolupracovník, nikdy nepodieľali na „kupovaní“ utajovaných skutočností – nahrávok z tzv. kauzy Gorila. Pán Haščák zásadne odmieta, že by sa niekedy podieľal aj na iných aktivitách, ktoré sú mu pripisované v uvedenom rozhovore medzi dvomi osobami. Zároveň by sme chceli zdôrazniť, že nikto nemôže niesť zodpovednosť za to, ako sa iní ľudia rozprávajú o ňom v komunikácii, ktorej sa nijak osobne nezúčastňoval a ani o nej nemal vedomosť," píše sa v stanovisku finančnej skupiny.

V reakcii sa ďalej uvádza, že Haščák už písomne kontaktoval vyšetrovateľa a aj dozorujúceho prokurátora, vyjadril svoje stanovisko k tejto veci a ponúkol v prípade potreby aj osobnú svedeckú výpoveď.

O čom je kauza Gorila

Kauza Gorila sa týka údajného spisu Slovenskej informačnej služby zo sledovania šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Spis z rokov 2005 – 2006 unikol na internet v decembri 2011.

Haščák sa podľa neho mal stretávať v byte na Vazovovej ulici v Bratislave s politickými špičkami strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH, ANO a SMK, dohodovať s nimi obchody a korumpovať ich. Do kauzy bola zapletená aj bývalá predsedníčka Fondu národného majetku Anna Bubeníková. Kauza vyústila do masových protestov, avšak doteraz nebola vyšetrená.

V roku 2016 sa vzdal funkcie šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš s tým, že jeho slová o autenticite spisu prekážali vtedajšiemu policajnému riaditeľovi Tiborovi Gašparovi. Dotknutí politici sa k autenticite spisu nikdy priamo nevyjadrili, Penta ju odmieta.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 03 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 04 - Modified: 2024-02-12 16:05:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd prijal sťažnosť Jaroslava Haščáka na postup SIS v kauze Gorila 05 - Modified: 2023-12-19 10:28:17 - Feat.: - Title: Odpočúvaný žiada vymazanie nahrávok SIS. Ústavný súd rozhodne v kauze Gorila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 22:11