StoryEditor

Stopa z Británie vedie k nám

06.07.2007, 00:00
Khalid Ahmed, ktorého britská polícia zatkla v súvislosti s útokom na glasgowské letisko, možno študoval na Slovensku. Britské úrady sa preto obrátili aj na naše ministerstvo vnútra.

Vec však má háčik, a tým sú niektoré detaily okolo identity údajného teroristu a jeho väzieb na Slovensko. Khalid Ahmed, ktorý v rokoch 1999 až 2005 študoval na martinskej Jesseniovej lekárskej fakulte (patrí pod Univerzitu Komenského), sa totiž podľa hovorcu rezortu vnútra Erika Tomáša narodil v roku 1976. Dnes by teda mal mať 31 rokov. Niektoré britské médiá však informujú, že útočník mal 27 rokov. Podľa zistení HN sú v zozname lekárov registrovaných vo Veľkej Británii dve osoby s menom Khalid Ahmed - jeden v roku 2001 absolvoval Univerzitu Komenského v Bratislave, druhý v roku 1985 ukončil štúdium v Karáčí (Pakistan). "Vek lekára je informácia, ktorú vám nemôžeme poskytnúť," reagovali na našu žiadosť v registri. Tomáš tvrdí, že Khalid bol občanom Veľkej Británie, narodil sa v Londýne a na Slovensku bol na základe riadneho povolenia na pobyt.

Údajný terorista a pár nejasností:
Meno: Khalid Ahmed (v registri je niekoľko lekárov s týmto menom, ďalší sa volá Hasib Ahmed Khalid), Kafeel Ahmed
Vek: 27, 31, neznámy
Pôvod: Irak, Saudská Arábia, Libanon, Veľká Británia, India
Občianstvo: Veľká Británia
Povolanie: zástupca lekára
Vzdelanie získal: Slovensko, ?
Pracovisko: Royal Alexandra Hospital v Paisley

Vynikajúci študent
Jeden z Ahmedových profesorov Albert Stránsky v rozhovore pre TA3 povedal, že v čase štúdia neprejavoval žiadne náklonnosti k radikalizmu a bol vynikajúcim študentom. V roku 2001 zo Slovenska odišiel do Veľkej Británie a od vtedy o ňom Hraničná a cudzinecká polícia nemá žiadne informácie. "Slovenská polícia je pripravená spolupracovať s britskými orgánmi a vykoná úkony, ktoré potvrdia alebo vyvrátia, či ide o toho istého muža," vraví Tomáš.
Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona nie sú takéto nejasnosti ničím novým. "Aj v roku 2001 po útoku na USA sa živila idea, že jeden z útočníkov, Muhamad Atta, navštívil Prahu - s touto informáciou sa pohrávali aj spravodajské služby." Napokon sa však ukázalo, že nikdy v Prahe nebol.
Frekventované meno
Časté sú podľa Samsona aj zámeny ľudí z Blízkeho východu. "Z nášho pohľadu sa vizuálne podobajú a aj mená sú podobné a veľmi nepresne prepisované do európskych jazykov." Meno Ahmed Khalid je navyše veľmi frekventované. Vyhľadávač Google ho našiel viac než 13-tisíc ráz.
Možnosť, že by na Slovensku študovali ľudia, prepojení na terorizmus, však podľa Samsona vylúčená nie je. "Aj u nás majú moslimovia minimálne tri organizácie, z ktorých jedna je veľmi radikálna." Študenti, ktorí vychádzajú do západného sveta, sú navyše podľa Samsona naklonení väčšiemu radikalizmu. "Sotva opustia Slovensko a presunú sa inde, je pomerne ľahké ich získať na extrémistické aktivity."

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lesk prišiel zo zámoria 02 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: História festivalu v Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 22:34