StoryEditor

Pozemkový fond ostal v rukách Smeru

16.01.2008, 18:47
Slovenský pozemkový fond ostáva v rukách najsilnejšej vládnej strany. Hoci vláda včera odvolala Správnu a Dozornú radu fondu, na čele tejto inštitúcie nechala nominanta Smeru-SD Miroslava Šebeka.
Premiér Robert Fico navyše oznámil, že aj nové vedenie fondu bude „z dielne“ vládnej koalície. Hoci ešte v novembri po prepuknutí škandalózneho predaja pozemkov vo Veľkom Slávkove Fico tvrdil, že pozemkový fond bude treba odpolitizovať, dnes už hovoril niečo iné: „Vládnutie a politika je moc. Veď všetci dobre vieme, že moc je dôležitá na uplatňovanie vlastných predstáv o riadení štátu.“

Šebek ostal šéfom

Šebeka nechala vláda podľa Fica vo funkcii preto, aby fond mal nejakého štatutára. A to napriek tomu, že šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar žiadal v minulosti jeho odvolanie. Nie je pritom vylúčené, že Šebek bude aj súčasťou nového vedenia. On sám nevidí na svoj odchod žiadny dôvod. „My (nominanti Smeru - pozn.red.) sme s tou veľkou kauzou nemali nič spoločné,“ povedal Šebek pre HN. HZDS jeho zotrvanie vo funkcii nekomentuje, rovnako ani SNS. „Ja som sa to dozvedela z médií," povedala podpredsedníčka národniarov Anna Belousovová.

Náhrada za Brízu

Okrem Šebeka ostala na fonde aj námestníčka Helena Osuská, ktorá v decembri nahradila Branislava Brízu, nominanta ĽS-HZDS. Ten sám funkciu opustil po tom, čo Fico žiadal vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), aby ho odvolal. Bríza bol totiž podľa Fica zodpovedný za sporné prevody pôdy vo Veľkom Slavkove, ktoré od reštituentov lacno získala firma údajne blízka ĽS-HZDS. Po Brízovom odchode odvolal Fico aj Jureňu. Osuskú navrhla do funkcie nová ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS). „Ide o odbornú, nie politickú nomináciu,“ povedala pre HN ministerka.

Zástupcovia Smeru-SD a SNS v Správnej a Dozornej rade fondu sa vzdali svojich funkcií ešte v utorok – deň pred odvolávaním na vláde. Kramplová podala vláde návrh na odvolanie oboch rád ešte koncom decembra. „Prekvapilo ma, že sa jednotliví členovia vzdali, hoci vedeli, že tento materiál už ležal na vláde.“ Nominanti ĽS-HZDS si počkali, kým ich vláda odvolá.


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:22