StoryEditor

Lipšic: Existujú aj nezverejnené dôkazy, ktoré potvrdzujú obžalobu v prípade vraždy Kuciaka

21.10.2019, 12:26
Autor:
TASRTASR
Daniel Lipšic považuje obžalobu na Mariana Kočnera a ďalšie osoby za absolútne dôvodnú.

Obhajca poškodených v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej Daniel Lipšic si myslí, že podanie obžaloby prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na Špecializovaný trestný súd v Pezinku voči osobe Mariana Kočnera a ďalším trom obvineným osobám bolo "absolútne dôvodné".

​Ako uviedol v reakcii pre TASR, predpokladá, že v prípade existujú aj nezverejnené dôkazy, ktoré potvrdzujú obžalobnú verziu.

"Poznajúc dôkaznú situáciu do skončenia vyšetrovania si myslím, že obžaloba je podaná absolútne dôvodne, že prebiehajúce vyšetrovanie od vznesenia obvinenia k prvým štyrom obvineným a potom k piatemu obvinenému vo februári tohto roku prehĺbilo dôkaznú situáciu v ich neprospech. Domnievam sa, že existujú aj dôkazy, ktoré ešte neboli zverejnené, ktoré potvrdzujú obžalobnú verziu, ako sa mala udiať, vrátane toho, kto je, alebo bol objednávateľom tohto otrasného činu," skonštatoval.

Obžalobu zatiaľ Lipšic nečítal. Priblížil však, že v rámci postupu následne strany upovedomí prokuratúra o jej doručení. "Potom nám ju bude zasielať súd.

Predpokladám, že ešte predtým pôjdem urobiť kópiu do súdneho spisu. Pevne verím, že po krátkej dobe, po tom, ako senát naštuduje pomerne rozsiahly spisový materiál, tak budú určené termíny hlavného pojednávania. V tomto momente neviem odhadnúť, kedy to bude," povedal.

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70-tisíc eur. Okrem Kočnera boli obvinení aj Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Všetci sú vo väzbe.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva.

Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 05:38