StoryEditor

Na školstvo a zvýšenie zamestnanosti dostane SR 1,4 mld. eur

27.11.2007, 15:59
Autor:
TASRTASR

Na školstvo a zvýšenie zamestnanosti na Slovensku schválila Európska komisia v Bruseli 1,4 mld. eur z Európskeho sociálneho fondu. A prvých 30 miliónov eur z tejto sumy v týchto dňoch na Slovensko aj odišlo. V najbližších dňoch by sa malo rozhodnúť aj o schválení 1,2-miliardového programu pre slovenskú vedu a výskum.
Financie prerozdelí ministerstvo školstva a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci svojich dvoch operačných programov v rokoch 2007 - 2013.
Prvé štyri výzvy programu Vzdelávanie, ktorého riadiacim orgánom je ministerstvo školstva, sú už podľa ministra Jána Mikolaja obsahovo pripravené, rovnako tiež boli schválené kritériá a budú zverejnené koncom roka, najneskôr v januári 2008. Rezort tak bude nasledujúcich šesť rokov disponovať sumou 726,8 milióna eur (24 mld. korún).
Najviac z celkovej sumy - 880 miliónov korún pôjde do základných škôl na zvyšovanie kvalifikácie učiteľov, ktorá bude potrebná vzhľadom na pripravovanú reformu školstva a s tým súvisiacu implementácia nových vzdelávacích programov, tvorbu interaktívnych vzdelávacích metód a vybavenie na výučbu. Ďalších 318 miliónov investuje ministerstvo cez EÚ do ďalšieho vzdelávania učiteľov cudzích jazykov, ktorých je na Slovensku deficit. Podobné preškolenie a dovzdelávanie čaká aj učiteľov informatiky a informačných technológií základných a stredných škôl. Vyčleniť by sa na to malo 389 miliónov. Najmenej investícií - 240 miliónov by mal očakávať vzdelávací proces v stredných školách.
Okrem národných programov sa určitá suma vyčlení aj na tzv. dopytovo orientované projekty, o ktoré budú školy súťažiť. Zatiaľ čo koncom minulého roka Slovensko čerpalo prostriedky EÚ len vo výške viac ako päť percent, v súčasnosti je to podľa Mikolaja 40-percentné plnenie. Problémy pri nízkom čerpaní podľa neho spôsobila najmä byrokracia, čo sa mu podarilo eliminovať.
Prostredníctvom operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia, ktorý bude zastrešovať ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, príde na Slovensko cez Európsky sociálny fond 880 miliónov eur (takmer 30 miliárd korún). Podľa štátneho tajomníka rezortu Petra Siku výzvy budú zamerané na komunitnú sociálnu prácu a zlepšenie kvality služieb poskytovaných verejnou správou a neziskovými organizáciami.
"Máme ako jediné ministerstvo možnosť poskytovať zálohové platby, čím by sme pomohli žiadateľom pri čerpaní prostriedkov z EÚ", uviedol Sika.
"Slovenské operačné programy boli podpísané už v prvej tretine operačných programov štátov únie, čo je veľmi dobré a celkový príspevok 1,44 mld. eur je skutočne už príspevok, ktorý môže mnohé veci zmeniť," uviedol európsky komisár Vladimír Špidla.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:11