StoryEditor

Ombudsman vybavil viac ako 92 percent podnetov

26.12.2007, 13:29
Autor:
TASRTASR
Verejný ochranca práv Pavel Kandráč vybavil v tomto roku viac ako 92 percent podnetov od občanov. Z 2200 podnetov, ktoré mu v roku 2007 doručili, stihol spolu s právnikmi jeho kancelárie vybaviť takmer 2100.

Z vlastnej iniciatívy poskytla Kancelária vereného ochrancu práv v tomto roku aj viac ako 4700 právnych usmernení. Uviedla to pre TASR asistentka pre styk s médiami Kancelárie verejného ochrancu práv Zuzana Štukovská.

"V agende verejného ochrancu práv dominovali v roku 2007 prípady porušenia práva pri prerokovaní veci bez zbytočných prieťahov. Týkalo sa to predovšetkým súdov, orgánov územnej samosprávy, Sociálnej poisťovne, obvodných pozemkových úradov a správ katastra," informovala Štukovská. Veľa občanov sa podľa nej sťažovalo aj na dlhotrvajúce priznávanie starobných dôchodkov a na porušovanie práva na informácie. Mestá a obce boli zo strany občanov terčom kritiky pre stavebné konanie.

"Organizovaním mnohých besied s občanmi a študentmi sa ombudsman snažil zvyšovať právne vedomie Slovákov. Stretol sa napríklad so študentmi viacerých bratislavských škôl, gymnazistami v Žiari nad Hronom a vo Zvolene či s poslucháčmi Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici," poznamenala Štukovská.

Veľkú pozornosť venoval Kandráč aj seniorom. V ich mene opätovne apeloval na poslancov parlamentu, aby pamätali aj na invalidných dôchodcov.

V roku 2007 pribudli dve regionálne pracoviská Kancelárie verejného ochrancu práv, a to v Nitre a v bratislavskej Karlovej Vsi, čím sa ich počet zvýšil na jedenásť. "Nevylučujeme ďalšie rozšírenie regionálnych pracovísk. Závisí to predovšetkým od ústretovosti miestnych orgánov verejnej správy a bezplatne poskytnutými priestormi," konštatovala Štukovská.

Okrem tradičného Dňa otvorených dverí pre deti a rodinu usporiadala v roku 2007 Kancelária verejného ochrancu práv medzinárodnú konferenciu na tému Deti a protispoločenská činnosť a spoluorganizovala konferenciu Dieťa v ohrození.

Slovenského ombudsmana navštívil tento rok vojvodinský a kórejský ombudsman. Zo zahraničných podujatí sa Kandráč osobne alebo v zastúpení zúčastnil na okrúhlom stole európskych ombudsmanských inštitúcií a navštívil komisára Rady Európy pre ľudské práva v Aténach. Z ďalších podujatí to boli rôzne odborné semináre a medzinárodné konferencie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:58