StoryEditor

Slotove výrazy boli nevhodné, tvrdí Fico

Premiér Robert Fico nepovažuje nedávne expresívne výrazy predsedu SNS Jána Slotu na adresu šéfa SMK Pála Csákyho za vhodné v politickom dialógu. Šéf národniarov vyhlásil, že Csáky "je jeden zvratok, jedno zhnité lajno".
Podľa Fica príčinou týchto slov je agresívne až nebezpečné správanie sa lídra SMK. Premiér tvrdí, že Csáky nemá žiadne škrupule ohovárať Slovensko v zahraničí, klamať na jeho adresu a znervózňovať slovensko-maďarské vzťahy pokusmi rušiť Benešove dekréty.
Podpredseda Smeru-SD Pavol Paška dúfa, že Slotove slová neovplyvnia európskych socialistov natoľko, aby budúci týždeň odmietli obnoviť plné členstvo Smeru-SD. Paška to povedal po stretnutí s viceprezidentom nemeckého Spolkového snemu a členom predsedníctva Sociálnodemokratickej strany Nemecka Wolfgangom Thiersem. Thierse podľa Pašku zopakoval postoj šéfa SPD Kurta Becka, že "nebyť nešťastných vyjadrení Jána Slotu, ktorého slová sú veľmi pozorne sledované, tak by Smer-SD nemal mať problém a dúfam, že ho aj napriek tomu mať nebude". Thierse podľa Pašku jednoznačne netlmočil podporu Smeru-SD, z kontextu rozhovoru mal však pocit, že ju Smer-SD od nemeckých sociálnych demokratov dostane.
Strana európskych socialistov budúci týždeň na predsedníctve posúdi, či obnoví členstvo Smeru, ktoré pozastavila z dôvodu vstupu do koalície s SNS. Vedenie socialistov tak podporilo návrh Socialistickej skupiny v Európskom parlamente, ktorá v júli 2006 odhlasovala vyvodenie dôsledkov zo zloženia novej koalície.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 12:55