StoryEditor

"Mohla som mať tiché zvonenie." Kalavská kritizovala Fica za telefonát tesne pred hlasovaním

03.11.2019, 10:31
Autor:
lmlmTASRTASR
Ministerka zdravotníctva Andrea ​Kalavská povedala, že zvažuje, že po parlamentných voľbách už v politike nebude.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská tvrdí, že ju prekvapilo, keď jej šéf Smeru volal desať minút pred hlasovaním o reforme zdravotníctva, aby ju stiahla.

Považuje to za neštandardné. Kalavská to vyhlásila v relácii na TA3 V politike. "Nepočítala som s tým, že mi desať minút pred hlasovaním niekto zavolá. Nepokladám to za štandardné, nebol tam veľký priestor na komunikáciu," povedala Kalavská s tým, že mohla mať vypnuté zvonenie a to by sa jej šéf Smeru nedovolal.

Hurá systém

​Vysvetlila, že šéf Smeru jej volal, aby stratifikáciu nemocníc presunula na novembrovú schôdzu, pretože zákon nemal dostatočnú podporu.

"Tento hurá systém zmaril odbornú diskusiu. Bolo to len prvé čítanie, ktoré nie je dôležité," doplnila ministerka. Tvrdí, že až do reformy nemocníc nebola s Ficom v žiadnom pravidelnom kontakte.

Kalavská tvrdí, že pri získavaní podpory pre zákon naprieč politickým spektrom sa "maximálne snažila".

Pripustila, že nie všetky zákony sú dokonalé, ale hovorí, že sa pri tvorbe zákona o stratifikácii ministerstvo snažilo "o to najlepšie". Stále je ochotná o ňom diskutovať. Poslancom rozpošle list, v ktorom im znova pripomenie potrebu podpory tejto legislatívnej úpravy z dôvodu neudržateľnosti zdravotníckeho systému.

Poďakovala sa opozičným aj koaličným poslancom za konštruktívnu kritiku a pripomienky, vďaka ktorým sa podľa jej slov podarilo návrh reformy zlepšiť. Stretnúť by sa chcela aj s Ficom.

"Toto nie je pro-Penta"

Kalavská nesúhlasí s tým, že by ambíciou zákona o reforme nemocníc bolo odovzdať slovenské zdravotníctvo do rúk súkromného investora. "Určite to nie je pravda. Absolútne to vylučujem," reagovala na tvrdenia šéfa Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára. Ten hovorí, že zákon bol písaný pre súkromného investora. "Toto nie je pro-Penta, toto nie je pre súkromného investora," zdôraznila s dôvetkom, že cieľ je presne opačný, a to zachovať slovenské zdravotníctvo v rukách štátu.

Šéfka rezortu zdravotníctva pevne verí, že napokon parlamentom prejde aj zákon o povinnom očkovaní detí, keďže kolektívna imunita na Slovensku klesá. Zdôraznila, že MZ SR sa zaoberá návrhom zákona, ktorý by odškodnil tie deti, u ktorých by sa prejavili prípadné vedľajšie účinky očkovania.

Na margo svojej politickej budúcnosti zopakovala, že sa väčšmi cíti komfortnejšie v pozícii lekárky ako političky. Priznala, že ju oslovilo ju niekoľko politických strán. Pravdepodobnosť, že by sa po voľbách v roku 2020 vrátila do politickej funkcie, je podľa jej slov "extrémne nízka".

​Zvažuje koniec v politike

Kalavská v relácii povedala, že zvažuje, že po voľbách už v politike nebude. "Cítim sa byť odborníčkou a láka ma tp naspäť k pacientom. Pravdepodobnosť, že by som skončila v politickej funkcii po voľbách, je extrémne nízka," tvrdí.

Prezradila, že ju už oslovilo viacero politických subjektov. "Bližšia mi je ale vízia, že sa vrátim na internú kliniku alebo do svojej ambulancie k pacientom."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:15