StoryEditor

Slovensko na špici slobody médií

17.10.2007, 00:00

Slovensko patrí medzi najslobodnejšie krajiny v oblasti slobody médií. V celosvetovom rebríčku skončili lepšie len Island a Nórsko, Estónsko sa umiestnilo na bronzovej priečke spolu s nami. Tradičné mediálne veľmoci a kolísky modernej žurnalistiky Veľká Británia a USA skončili až za Slovenskom, rovnako naši západní susedia -- na štrnástom mieste. Zoznam už šiesty rok za sebou zostavila medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc -- žurnalisti tentoraz hodnotili situáciu v 169 krajinách sveta. "Situácia u nás sa skôr mierne zhoršuje," namieta šéfka Slovenského syndikátu novinárov Zuzana Krútka. Slovensko sa v desiatke najslobodnejších mediálnych krajín pohybuje ostatné štyri roky.
Berte to s rezervou
Podpredseda parlamentného mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) upozorňuje -- jedno je sloboda tlače a druhé pravidlá hry. "Novinárom chýba nový tlačový zákon, pretože rubom slobody môže byť anarchia." Vláda už pripravuje zákon, ktorý médiám stanoví prísnejšie pravidlá (právo na opravu, odpoveď a dodatočné oznámenie). V hre je aj zodpovednosť za šírenie kultivovanej spisovnej slovenčiny.
Člen mediálneho výboru Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) hovorí, že s slobodu médií by mala sprevádzať profesionalita a kvalita médií. Šéf Európskej federácie novinárov Arne König pripomína, že tento rebríček treba brať s rezervou. "Vyhodnotenie niektorých kritérií však bolo prekvapujúce. Preto s nimi treba zaobchádzať veľmi opatrne," zdôraznil pre HN. Dodal, že ide o jediný medzinárodný rebríček, ktorý hodnotí krajiny podľa slobody tlače.
Prísnejšie pravidlá
Po silnej kritike médií zo strany premiéra Roberta Fica, po obvineniach zo zasahovania politikov vládnej koalície do spravodajstva verejnoprávnej televízie a v čase, keď ministerstvo kultúry pripravuje prísnejší tlačový zákon, však takéto hodnotenie vyvoláva u odborníkov skôr pochybnosti. "Dnes to možno vidia lepšie vonku -- my doma najlepšie vieme, že sloboda médií u nás na tom nie je tak ružovo," tvrdí mediálny analytik Samuel Brečka. Upozornil však, že v porovnaní s ôsmimi rokmi vlády Vladimíra Mečiara si Slovensko výrazne polepšilo "Boli sme považovaní za nedemokratickú krajinu a čiernu dieru v strednej Európe."
Autocenzúra s dotazníkom
Združenie Reportéri bez hraníc zostavuje rebríček na základe dotazníkov zasielaných zväčša mimovládnym organizáciám a rešpektovaným osobnostiam v hodnotených štátoch. Podľa Krútkej otázky smerujú skôr ku kritickým veciam -- zisťujú, či sú v krajine väznení alebo mučení novinári, či dochádza k ich únosom alebo či v krajine existuje štátny monopol na informácie -- tlač, televízia a rozhlas. Organizácia tiež zisťuje, či štát a jeho predstavitelia zasahujú do práce žurnalistov a podobne. "Tieto veci tu, chvalabohu, nemáme," hovorí Krútka, ktorá dotazník vypĺňala za profesijnú organizáciu slovenských novinárov. "U nás sú znepokojujúce niektoré rozhodnutia súdov a útoky premiéra na adresu médií." Na počudovanie však pri vypĺňaní formulára ataky predsedu vlády na objektivitu médií neuviedla. "Nezdalo sa nám to vhodné." Dotazník navyše poslala dva dni po termíne, takže nevie posúdiť, či reportéri dotazník za syndikát zohľadnili.
Strážca slobody
Dohliadať na slobodu tlače vo svete je hlavnou náplňou práce Reportérov bez hraníc. Za ich činnosť predvlani dostali odmenu v podobe Sacharovovej ceny, ktorú udeľuje Európsky parlament. Novinárska organizácia každoročne zverejňuje rebríček krajín podľa toho, akú slobodu poskytujú svojim médiám. Slovensko sa v tomto hodnotení pravidelne umiestňuje v prvej desiatke. Vlani skončilo ôsme spolu so Švajčiarskom, tohto roku si teda polepšilo o päť miest. Organizácia pritom vylučuje, že by tento posun mohol súvisieť s minuloročnými zmenami na slovenskej politickej scéne. "Nemá to s tým nič spoločné. Rebríček sme zostavili výhradne na základe odpovedí v dotazníku. Na Slovensku boli takmer všetky kritériá hodnotené pozitívne," povedala pre HN Katrin Eversová z berlínskej pobočky Reportérov bez hraníc.

Politici o médiách
-- Takýto hyenizmus, ktorý od vás zažívame za posledných sedem -- osem mesiacov, tu nikdy nebol.
Premiér Robert Fico

-- Problémom je, že slovenské médiá robia politiku a žijú v predstave, že sú nekritizovateľné.
Minister kultúry Marek Maďarič

Na Slovensku sú médiá, ktoré používajú podpásové metódy. Ak majú mať politici vyvážené práva a povinnosti, tak toto očakávam aj od médií.
Podpredseda vlády Dušan Čaplovič

Vláda na mimoriadnej schôdzi preberala prípad neznámeho fotografa, ktorý sa mal dostať cez plot do súkromnej záhrady domu ministerky Viery Tomanovej a omámil jej strážneho psa sedatívami. Ministri vyzvali generálneho prokurátora, aby konal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:55