StoryEditor

Majetok milionárov vlani narástol

14.11.2019, 23:00
Slovenskí boháči majú aktuálne diverzifikovaný majetok. Majú zainvestované v nehnuteľnostiach, cenných papieroch a aj v zberateľských aktívach, držia primeranú časť rýchlej likvidity a ak ju aj nemajú, snažia sa ju v tejto dobe kumulovať, tvrdí v rozhovore pre HN riaditeľka J&T Banky na Slovensku Anna Macaláková.

Nedávno ste realizovali výskum J&T Banka Wealth Report 2019, ktorý sa zameriava na slovenských a českých dolárových milionárov. Z neho vyplýva, že milionári čakajú do dvoch rokov krízu. Bude pre nich iná ako tá naposledy?
V roku 2008 som zažila bezprostredné reakcie okolia. Všetci boli zaskočení. Išlo o novú skúsenosť tak pre bankárov, ako aj pre klientov. Päť rokov pred krízou akciové trhy rástli, každý bol odhodlaný sebavedomý investor, keďže stúpali prakticky akékoľvek akcie, ktoré mali investori nakúpené. Keď prišla na trhoch korekcia, bolo v niektorých prípadoch ťažké sledovať, ako sa dané portfólio dostávalo na 40 alebo 50 percent istiny. Vtedy bolo hlavnou nevýhodou to, že investori mali svoje peniaze umiestnené v rizikových tituloch.

Teraz nemajú?
Nie. Situácia sa zmenila. Milionári mali v roku 2008 veľmi málo diverzifikovaný majetok. Preto bol následný prepad trhov nepríjemný. Teraz už majú zainvestované v nehnuteľnostiach, cenných papieroch a aj v zberateľských aktívach, držia primeranú časť rýchlej likvidity a ak ju aj nemajú, snažia sa ju v tejto dobe kumulovať, čím sa pripravujú na prípadné ochladenie ekonomiky. Uvedomujú si totiž, že ak budú investovať v akomkoľvek čase ekonomického cyklu, z dlhodobého hľadiska im takáto aktivita prinesie atraktívny výnos, ktorý naplní ich očakávania vzhľadom na podstupované riziko či investičný horizont. Teraz, aj v časoch rastu akciových trhov, keď mohli klienti na nemenovanom titule, ktorý predávame, zarobiť 14 až 16 percent ročne, nechávali v ňom s cieľom diverzifikácie rizika len 15 až 20 percent svojho majetku a zvyšok smerovali do bezpečnejších investícií.

Je lepšie rozloženie majetku spôsobené aj novými možnosťami, kam ho smerovať?
Áno. V roku 2008 nikto z nás nechyroval o lokálnych korporátnych dlhopisoch, a to, aby boli obchodovateľné a aby ako tak fungovala Bratislavská burza cenných papierov, to bol sen. Ani o alternatívnych a zberateľských investíciách, ktoré teraz naozaj zohrávajú ve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:22