HN/Peter Mayer
StoryEditor

Radičová: Tí, ktorí nepotrebovali žiť v slobode, tým nebude chýbať ani dnes

17.11.2019, 13:59
Autor:
TASRTASR
Sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová hovorí, že novembrové udalosti v roku 1989 prispeli k nezávislosti a slobode.

Totalita je niečo, čo sa nedá vysvetliť, ak to nezažijete. V nedeľnej relácii TV Markíza Na telo to povedal niekdajší spolupracovník prezidenta Československa Václava Havla Michael Kocáb.

Dodal, že Ústredný výbor Komunistickej strany Československa a Štátna bezpečnosť zaváhali v počiatkoch revolúcie a voči státisícom ľudí v uliciach už nedokázali zakročiť.

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie sa so sociologičkou Ivetou Radičovou zhodli, že novembrové udalosti v roku 1989 prispeli k nezávislosti a slobode.

"To je niečo, čo pokiaľ nezažijete, tak to nepochopíte," odpovedal Kocáb na otázku, ako vysvetliť súčasným mladým ľuďom vtedajšiu totalitu.

Radičová: Normalizácia nemusela znamenať niečo strašné

Kocáb zdôraznil význam Nežnej revolúcie aj v súvislosti s ukončením komunistického režimu.

Radičová pripomenula veľkú neslobodu. "Tí, ktorí nepotrebovali žiť v slobode, tým nebude chýbať ani dnes. Ale človek bez slobody nie je človekom," skonštatovala. Poznamenala, že hoci v 60. rokoch prišlo "jemné oteplenie", bolo potlačené a nastala normalizácia.

Samotná normalizácia by však podľa nej nemusela znamenať niečo "strašné", keby nebola spojená s "lámaním charakterov".

Kocáb: Komunisti zaváhali

Na otázku, prečo Nežná revolúcia ostala nežnou, odpovedal Kocáb s tým, že ÚV KSČ a ŠtB zaváhali, hoci armáda zvažovala viaceré nástroje.

Spomenul napríklad akciu Zásah, ktorá mobilizovala vojakov, tanky i letectvo na prípadný priamy zásah či alebo akciu Norbert, ktorá stanovila menný zoznam deväť a pol tisíca "nepriateľov režimu" na zatknutie.

"Toto malo byť uvedené do chodu. Ale prvý týždeň ÚV KSČ zaváhalo," skonštatoval a dodal, že sa objavili študenti a herci, ktorí boli akousi dynamikou revolúcie a do ulíc vyšli státisíce ľudí.

"Priviedli ÚV KSČ a ŠtB do kataleptického stavu, oni úplne ochrnuli, strnuli" zdôraznil a poznamenal, že voči tomu sa už nedalo len tak ľahko zasiahnuť.

Radičová i Kocáb odmietli konšpiračné teórie o tom, že revolúciu zorganizovala ŠtB či KGB. Kocáb pripustil, že pár jedincov s KGB spolupracovalo a napriek príkazu nezasahovať, vytvorili situáciu, ktorá mala mať za následok smrť študenta.

"Vy ste to zažili, čo sa stalo s Jánom Kuciakom, čo spraví s národom smrť človeka," podotkol. Tieto snahy sa však podľa jeho slov obrátili nim a vznikla nenávisť voči celému KSČ a občania si povedali dosť.

01 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby 02 - Modified: 2023-11-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Štyri automobilové značky sa spojili, aby odovzdali dôležitú správu o slobode pri príležitosti 17. novembra 03 - Modified: 2023-11-21 19:00:00 - Feat.: - Title: Porovnanie 1989 vs. súčasnosť: program vlády je sklamaním 04 - Modified: 2023-11-17 11:15:26 - Feat.: - Title: Čaputová: Demokracia nie je dokonalá,na rozdiel od totality ju možno formovať 05 - Modified: 2023-11-13 18:01:56 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii: Šutaj Eštok robí zmeny nekultúrne a hrubou čižmou, Danko posiela signál poslancom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:01