StoryEditor

Obranná dohoda: Dovezú USA jadrové zbrane a postavia základne? V analýze vyvraciame mýty

01.02.2022, 10:45
Obranná dohoda so Spojenými štátmi vyvolala diskusiu najmä po početných pripomienkach generálneho prokurátora a viedla k viacerým protestom.

Obranná dohoda s USA, ktorú dnes 79 hlasmi schválil parlament, vyvolala u nás vášne. Celú diskusiu na Slovensku sprevádza množstvo nejasností. Na pripomienkovanie bola dohoda predložená 14. decembra s trojtýždňovým priestorom na vyjadrenie sa. Túto možnosť využila vo veľkej miere Generálna prokuratúra, ktorá doručila vyše 30 pripomienok.

Tieto však boli odmietnuté s odôvodnením, že nespadali do jej pôsobnosti: „Z 35 vznesených zásadných pripomienok sa 27 vôbec netýka vecnej pôsobnosti generálnej prokuratúry a generálna prokuratúra ani nedisponuje odbornou spôsobilosťou obsahovo riešiť uvedené oblasti,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ďalšie pripomienky doručili aj rezorty dopravy, financií a verejnosť. Vláda návrh dohody schválila 12. januára.

Možnosť predloženia zmluvy na posúdenie Ústavnému súdu sa prezidentka rozhodla nevyužiť a namiesto toho poverila ministra obrany jej podpisom s tým, že má pri podpise tlmočiť, ako si zmluvu vykladáme v podobe interpretačného vyhlásenia. Po jej podpise poputuje do parlamentu a následne opäť k prezidentke na jej ratifikáciu.

Čo sú dohody o obrannej spolupráci

Dohoda o obrannej spolupráci je „právne záväzná zmluva..., ktorá stanovuje široké záväzky pre zmluvné strany a všeobecný systém riadenia, pričom podrobnejšie pravidlá a stanovovanie konkrétnych cieľov ponecháva buď na následné dohody medzi stranami, zvyčajne označované ako protokoly, alebo vnútroštátne právne predpisy,“ píše Nele Matz-Lück z univerzity v Kieli v Encyklopédii medzinárodného práva verejného Maxa Plancka. Zo štúdie Brandona Kinneho z Kalifornskej univerzity vyplýva, že od roku 1980 do roku 2018 bolo vo svete podpísaných vyše 2 000 takýchto dvojstranných zmlúv. Nejde len o zmluvy s USA, ale aj medzi inými štátmi navzájom. Tieto postupne dopĺňajú systém vojenských aliancií, ktoré sú založené na mnohostranných zmluvách. V súčasnosti má takúto zmluvu s USA uzatvorených 23 z 29 členských štátov Severoatlantickej aliancie.

Prečítajte si prehľad faktov a mýtov o zmluve z právneho hľadiska.

Potláča prítomnosť ozbrojených síl zvrchovanosť Slovenska?

Nepravda.

Zvrchovanosť, alebo suverenita, je nezávislosť štátu od kohokoľvek iného, tak dovnútra, ako aj navonok. Zmluva uvádza, že je postavená „na plnom rešpektovaní suverenity každej Strany.“ To, že sa suverenita v zmluve deklaruje, ešte neznamená, že bude aj skutočne rešpektovaná. Aby bola rešpektovaná zvrchovanosť štátu, tak musia ostatné štáty rešpektovať jeho slobodnú vôľu, územnú integritu a politickú nezávislosť. Prítomnosť ozbrojených síl môže byť vážnym zásahom do zvrchovanosti štátu. Ak sa však ozbrojené sily nachádzajú na území štátu s jeho súhlasom, ktorý bol daný príslušným orgánom vopred, a sú dodržané štátom stanovené podmienky, nemôžeme hovoriť o porušení medzinárodného práva. Obranná dohoda vytvára práve takýto rámec súhlasu s prítomnosťou Ozbrojených síl Spojených štátov. Slovenská republika a ani jej zástupcovia nie sú do jej podpisu nútení. Jej podpis je prejavom slobodnej vôle Slovenskej republiky. Zvrchovanosť Slovenskej republiky je tak plne rešpektovaná.

K podobnej situácii došlo aj na jeseň 2020, keď na Slovensko prišlo vypomôcť s testovaním päťdesiat príslušníkov rakúskej armády na základe pozvánky ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Rozdiel oproti Obrannej dohode je, samozrejme, v počte a účele prítomnosti ozbrojených síl. Spoločným znakom však je, že v oboch prípadoch ide o prítomnosť na základe vopred prejaveného súhlasu.

Týmto sa zároveň súčasná situácia zásadne odlišuje od vstupu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Ich prítomnosť bola odobrená Československom až po ich vstupe, a to za podozrenia z vyvíjaného nátlaku na našich predstaviteľov, ktorí boli prinútení odísť do Moskvy. Okrem toho, prípadná prítomnosť amerických vojakov nie je permanentná, ale je dohodnutá na minimálne desať rokov, následne môže Slovensko dohodu vypovedať s ročnou výpovednou lehotou. Dnešná situácia tak nie je porovnateľná s prítomnosťou sovietskych vojakov v minulosti.

Na Slovensku Američania postavia vojenské základne.

Nepravda.

Obranná dohoda m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-23 12:00:30 - Feat.: 0 - Title: Krúpa verí, že dohoda s USA prejde. OĽANO spravilo z tejto témy "šaškáreň," tvrdí Šutaj Eštok z Hlasu 02 - Modified: 2022-01-26 18:10:33 - Feat.: 0 - Title: Protest pred prezidentským palácom: Vyše tisíc ľudí odmietlo dohodu s USA, na pódiu vystúpil Fico aj Danko 03 - Modified: 2022-01-31 08:32:18 - Feat.: 0 - Title: Čaputová už poverila ministra obrany Naďa podpísaním obrannej dohody s USA 04 - Modified: 2022-01-31 09:28:17 - Feat.: 0 - Title: Slovenská delegácia vo štvrtok vycestuje do USA. Podpíše so Spojenými štátmi obrannú dohodu 05 - Modified: 2022-01-31 17:18:29 - Feat.: 0 - Title: Nezavádzajte ľudí a podporte obrannú dohodu, znie z úst odborníkov smerom k poslancom
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:00