StoryEditor

Košický samosprávny kraj aktualizoval stratégiu prijatia eura

22.12.2007, 11:14
Autor:
SITASITA

Predpokladané náklady na zavedenie eura v podmienkach Košického samosprávneho kraja (KSK) dosiahnu podľa odborných odhadov vyše 9,25 milióna korún. Uvádza sa to v aktualizovanej stratégii, ktorú na nedávnom rokovaní prerokovali a schválili poslanci zastupiteľstva. V tejto čiastke sú zahrnuté výdavky 1,65 milióna korún pre informatiku, najmä na softvérové vybavenie v rámci administratívneho centra KSK. V ekonomickej oblasti sa ráta s nákladmi vo výške 6,8 milióna korún, v ktorých sú už zahrnuté aj finančné prostriedky v súvislosti s oprávnenými výdavkami na krytie straty dopravcom vo výkonoch vo verejnom záujme. Ďalších 800 000 korún KSK vynaloží na školenia zamestnancov a zverejňovanie informácií. Skutočné náklady sa budú ešte v priebehu času spresňovať na základe nových informácií, ale očakávajú sa aj ďalšie druhy zatiaľ nekonkretizovaných nákladov.

KSK zriadil pre zavedenie eura centrálnu pracovnú skupinu a špecializované odborné tímy, ktoré budú riešiť problematiku podľa jednotlivých oblastí. Oba tímy budú poskytovať konzultácie, metodickú aj odbornú pomoc organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. Poslanci v aktualizovanom pláne schválili, že spracovanie dokumentov, analýz a postupov si vypracujú samotné organizácie.

V aktualizovanom pláne je aj zoznam konkrétnych úloh so stanovením termínu a konkrétnej zodpovednosti za ich plnenie, ako aj určením stupňa naliehavosti. Ako z neho vyplynulo, zavedenie eura nespočíva len v aktualizácii a prispôsobení ekonomických softvérov. Do 31. marca budúceho roku má byť spracovaná analýza rizík a dopadov na rozpočet KSK vrátane návrhov ich riešenia a eliminácie. Dovtedy sa má vykonať aj revízia všeobecne záväzných nariadení a vnútorných predpisov KSK a na tomto základe sa spracuje harmonogram novelizácie tých, ktoré treba aktualizovať. Treba aktualizovať a upraviť zmluvy dlhodobého charakteru, zabezpečiť úpravy a kontrolu všetkých cenníkov. Do marca chce KSK podrobne rozpracovať postupy v oblasti ľudských zdrojov zahrňujúce vzdelávanie zamestnancov, mzdy a iné náležitosti, ako aj sociálne dávky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:20