StoryEditor

Harabin: V Námestove obnovíme okresný súd

13.08.2007, 15:04
Autor:
TASRTASR

kresný súd v Námestove od 1. januára 2008 chce opätovne obnoviť minister spravodlivosti SR Štefan Harabin. Uviedol to na dnešnom stretnutí s predstaviteľmi štátnej správy a samosprávy hornej Oravy v Námestove.
Súd by mal sídliť v terajšej budove úradu práce, ktorý sa má presťahovať do nových priestorov. Budú v ňom dve pojednávacie miestnosti pre občianske veci a jedna pre trestné. Má tam pracovať päť sudcov. Priestory, ktoré nám ponúka mesto na vytvorenie súdu, vyhovujú. Bude v nich treba urobiť len minimálne stavebné úpravy," povedal minister.
Obnovením činnosti súdu v Námestove sa podľa ministra Harabina zlepší dostupnosť obyvateľov k justícii. Zrušením niektorých súdov za minulej vlády nevznikli výraznejšie úspory. Ušetrili sme maximálne na platoch upratovačiek," povedal Harabin. Dodal, že prechodom sudcov na iné súdy sa nezrýchlili súdne konania.
Námestovský primátor Ján Kadera víta obnovenie súdu v meste. Najbližší súd je v súčasnosti v Dolnom Kubíne. Od obyvateľov najvzdialenejšej obce ho delí až 50 kilometrov. V minulosti proti zrušeniu námestovského okresného súdu sa v petícii podpísalo viac ako 18-tisíc ľudí.
Podľa pripravovanej novely zákona o sídlach súdov by súdy mali obnoviť v siedmich mestách: v Skalici, Malackách, Pezinku, Novom Meste nad Váhom, Piešťanoch, Bánovciach nad Bebravou a v Námestove.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 04:14