StoryEditor

Počet nakazených HIV sa v niektorých krajinách znižuje

22.11.2007, 06:35
Autor:
SITASITA

Vzdelávacie programy pre pracovníkov a pracovníčky v sexbiznise pomohli zastaviť šírenie nákazy HIV a AIDS v niektorých ázijských krajinách, ale užívanie drog a nechránený sex medzi mužmi toto mierne zlepšenie stále ohrozuje. Informovala o tom organizácia UNAIDS, ktorú riadi OSN.
Aktuálna správa o epidémii AIDS, ktorú v stredu vydala organizácia UNAIDS, sa venuje ázijským krajinám. Spáva uviedla, že v nich žije približne 4,9 milióna ľudí s vírusom HIV, vrátane 440-tisíc nových prípadov. Hlavným zistením štúdie je, že rozšírenie vírusu HIV sa oproti predchádzajúcim rokom ustálilo. Podľa správy žije v súčasnosti na svete približne 33,2 milióna ľudí nakazených vírusom HIV. Celkové množstvo je menšie ako uviedla správa z minulého roku (40 miliónov nakazených). Menšie číslo je však dôsledkom nových metód výskumu a nových analytických prístupov, a nie skutočným znížením počtu chorých, uviedli vedci.
Výrazný pokles počtu chorých zaznamenala podľa správy India, kde vedci odhadujú 2,5 milióna ľudí s vírusom HIV. Napriek tomu správa upozorňuje, že ide o veľké číslo a nebezpečenstvo nákazy sa neznižuje. Pakistan je jedným zo štátov, v ktorom rastie rozšírenie HIV medzi užívateľmi drog. Ochorenie sa šíri prostredníctvom ihiel pri intravenóznej aplikácii drog, napríklad heroínu.
Zníženie počtu chorých zaznamenali aj Thajsko, Kambodža a Mjanmarsko. Všetky tri štáty majú programy zamerané na prevenciu pracovníkov a pracovníčok v sexbiznise. Napriek celkovému nižšiemu počtu chorých sa v Thajsku zvýšil počet nakazených HIV medzi mužmi, ktorí majú homosexuálny sex a medzi užívateľmi intravenózne aplikovateľných drog, informoval vedúci epidemiologického a analytického odboru UNAIDS Peter Ghys. Podľa jeho slov patrí Indonézia a Vietnam medzi krajiny, v ktorých sa počet ochorení stále zvyšuje. "Epidémia HIV v Indonézii patrí medzi najrýchlejšie sa rozširujúce v Ázii," uviedol Ghys.
Správa cituje aj vietnamské ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého sa počet chorých na HIV od roku 2000 do roku 2005 zdvojnásobil na asi 260-tisíc nakazených.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:28