StoryEditor

Fico vyzval Pellegriniho Hlas k predvolebnej spolupráci. Zopakoval, že chce vyhrať parlamentné voľby

02.02.2022, 12:30
Autor:
TASRTASR
Robert Fico si myslí, že súčasná koalícia by sa mohla pokúsiť vytvárať bloky aj napríklad s pravicovými opozičnými stranami, preto by sa mali spájať aj opozičné strany, ako Smer a Hlas.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico opäť vyzval mimoparlamentný Hlas na rokovanie o spolupráci pred jesennými komunálnymi a regionálnymi voľbami, ktorá by mala vyvrcholiť pri parlamentných voľbách.

Fico chce, aby súčasťou rokovaní bola aj mimoparlamentná SNS. Potenciál Smeru a Hlasu je podľa neho veľký, pričom by mohli vyhrať parlamentné voľby s výsledkom, ktorý by stačil na zostavenie vlády len z týchto dvoch strán.

"Jedine spolupráca je schopná doviesť krajinu k predčasným voľbám a zmene vlády," povedal Fico na stredajšej tlačovej konferencii a opäť vyzval Hlas na vytvorenie predpokladov na predvolebnú spoluprácu.

Je to podľa neho aj výsledkom rokovaní okresných a krajských štruktúr Smeru. Zdôraznil, že hovorí o spolupráci strán či vytváraní koalícií, nie o integrovaní strán.

Fico si myslí, že súčasná koalícia by sa mohla pokúsiť vytvárať bloky aj napríklad s pravicovými opozičnými stranami, preto by sa mali spájať aj opozičné strany, ako Smer a Hlas.

"Musíme predpokladať, že zúfalstvo dovedie predstaviteľov strán vládnej koalície, ale aj pravicovej mimoparlamentnej opozície, teda strán, ktoré sú ku koalícii blízko, k tomu, že budú vytvárať bloky alebo jeden blok," povedal.

"Realita nás núti, aby sme aj v opozícii silné politické strany takto rozmýšľali," dodal.

Šéf Smeru zopakoval ambíciu strany vyhrať parlamentné voľby, ak by sa to však nestalo, bude rešpektovať výsledky aj to, že vládu má zostavovať víťaz. Nemal by problém ani s tým, aby bol premiérom líder Hlasu Peter Pellegrini.

"Keď niekto vyhrá voľby regulárnym demokratickým spôsobom, povinnosťou jeho súputníka je rešpektovať výsledky volieb a to, že víťaz má byť poverený zostavením vlády. Tak bude (Pellegrini) predsedom vlády, ja nemám s tým žiadny problém," reagoval s tým, že v súčasnosti je potrebné ponúknuť voličom alternatívu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 05 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:38