StoryEditor

Tisícky poškodených nielen na Slovensku

10.09.2007, 00:00

BRATISLAVA -- Na začiatku bola ponuka 7-tisícových odmien za nálepky na autách. Na konci je škoda vyše 38 miliónov korún, približne dve tisícky poškodených klientov a 254 trestných oznámení od podvedených klientov. Taký je priebežný stav kauzy firmy AUTO-REKLAMA. Podobný scenár pritom obchodníci s nálepkami nepoužili len na Slovensku. Podobná firma skrachovala v Maďarsku, koniec ďalšej firmy rieši polícia v Českej republike.
Vyšetrovanie pokračuje
Vyšetrovanie firmy AUTO-REKLAMA naberá čoraz konkrétnejšie rozmery. Firma sa na Slovensku "neohriala" ani pol roka a už má na krku 254 trestných oznámení od podvedených klientov z celého Slovenska. Niektorí z nich prišli aj o viac ako 25-tisícové vklady. Polícia zatiaľ nikoho konkrétne z podvodu neobvinila, no trestné stíhanie začala. "Čakáme na posudky z účtovníctva, no je to asi 10-tisíc strán," povedal nám zdroj z polície, ktorý na prípade pracuje. Zaistené zmluvy a počítače polícii pomohli pri zisťovaní spôsobenej škody -- 38 miliónov korún. "Určite to nie je konečná suma, bude vyššia." Doteraz zaistili takmer 2-tisíc uzavretých zmlúv, čo bude zrejme aj počet poškodených klientov.
Majiteľ nezvestný
Pokúsili sme sa spojiť s majiteľom firmy Ladislavom Porozsnyákom. Zavolali sme k nemu domov. Na druhej strane sa ozval mužský hlas. "Aj my ho hľadáme už pol roka. Dovidenia," a zložil telefón. Porozsnyák sa od mája zdržiava na neznámom mieste a polícii sa ho zatiaľ vypočuť nepodarilo. Podľa našich informácií je mimo územia Slovenska. K otázke, či stopa smeruje do Maďarska, odkiaľ si Porozsnyák doviezol svoje "podnikateľské" know-how, sa náš policajný zdroj nechcel vyjadriť. V Maďarsku fungovala na rovnakom princípe firma s autonálepkami Il ferro. Skrachovala a nechala za sebou 8-tisíc klientov.
Na peniaze asi zabudnite
Podľa polície je teraz ťažké povedať, či sa klientom vrátia ich vložené peniaze. Firma totiž nemala žiadny hnuteľný majetok, sídlila v prenajatých priestoroch. Majiteľ stihol "vybieliť" všetky účty. "Výbery boli na rôznych miestach. Na účtoch sme našli len zostatkové sumy," uviedol náš zdroj. Na fungovanie firmy si spomína aj Jozef Horváth, ktorý viedol košickú pobočku AUTO-REKLAMY. "Počas môjho pôsobenia vo firme sa každú chvíľu menili účty. Asi tak každé dva mesiace bol účet v inej banke."
Trpezlivosť došla aj Slovenskej obchodnej inšpekcii, ktorej mal Porozsnyák dodať do 1. júna stanovisko ku konkrétnym podnetom a vyžiadané materiály (kópie zmlúv). Nestalo sa tak. "Považujeme to za marenie výkonu kontroly, za čo ho neminie pokuta do 50-tisíc korún," spresnil Ľubomír Opálka z bratislavského inšpektorátu.
Česká stopa
Rovnaký problém už majú aj v Českej republike, kde AUTO-REKLAMA začala fungovať v apríli, teda v čase, keď už na Slovensku začali mať s touto firmou problémy. Približne mesiac sú pobočky zatvorené, telefóny nikto nedvíha. "Len minulý týždeň sa to dostalo k nám. Padli už aj nejaké trestné oznámenia pre podvod, čakáme, že ich bude podstatne viac," povedal pre HN pracovník hospodárskej kriminálky z Hradca Králové, ktorý nechcel byť menovaný. Dodal, že sa im podarilo zaistiť zatiaľ 70 zmlúv z približne za tri milióny českých korún. "Určite budeme radi, keď sa bude spolupracovať so slovenskou políciou. Je možné, že za tým všetkým boli ďalšie osoby," dodal kriminalista.
Biznis sa nekončí
Aj po neúspechu AUTO-REKLAMY sa jej bývalí zamestnanci rozhodli, že tento "biznis" potiahnu ďalej. Plánujú založiť firmu a začiatkom októbra začať. "Ľudia sa ozývajú a majú záujem. Denne asi tak 10 telefonátov, no bude to bez vstupných poplatkov," povedal Jozef Horváth, bývalý šéf košickej pobočky AUTO-REKLAMY.

Priebeh kauzy
-- Firma začala fungovať v novembri 2006, za minimálny vklad 25-tisíc korún dostávali klienti za nálepky na autách 7-tisícovú mesačnú odmenu.
-- V máji 2007 sa objavili prvé podozrenia, že môže ísť o tzv. pyramídovú hru.
-- Za apríl už nedostali klienti vyplatenú 7-tisícovú odmenu.
-- Po medializácii firmy v máji sa majiteľ Ladislav Porozsnyák zdržiava na neznámom mieste v zahraničí, viacerí klienti odstupujú od zmlúv.
-- Zmluvy sa nepozdávali generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, označil ich za nevýhodné pre klienta.
-- O firmu sa začali zaujímať Slovenská obchodná inšpekcia, daňová kontrola, polícia pracuje s podnetom od občana, ktorý sa dostal aj na stôl ministra vnútra.
-- Od konca mája sú všetky pobočky zatvorené.

01 - Modified: 2003-06-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Máme rezervy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:10