TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Gál: Malé spoločnosti majú malé elity a tie sa stretávajú. Sudca by sa však mal vzdať časti osobného života

11.01.2020, 15:25
Autor:
TASRTASR
Istá miera stretávania sa medzi právnickými profesiami je podľa ministra spravodlivosti akceptovateľná. Sudca si takéto situácie musí vyhodnotiť sám, tvrdí.

Sudca by sa po vymenovaní do funkcie mal sám vzdať časti spoločenského života. V rozhovore to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý reagoval aj na zabíjačku advokátov a sudcov, ktorej sa zúčastnil i obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka Marian Kočner.

Podľa ministra by si mal mieru a intenzitu stretávania sa sudcov s inými právnickými profesiami určiť každý sudca sám. „Sudca tiež žije civilný život, ale musí dbať na to, že je sudcom 24 hodín denne 356 dní v roku do konca života,“ myslí si Gál.

Zároveň však dodáva, že je istá miera stretávania sa medzi právnickými profesiami akceptovateľná. Sudca si takéto situácie musí vyhodnotiť sám a nedá sa to podľa neho zovšeobecniť.

​Z prepisov komunikácie z Threemy vyplynulo, že sa v minulosti Marian Kočner zúčastnil zabíjačky u známeho advokáta, na ktorej boli aj viacerí sudcovia.

Medzi nimi sa vtedy nachádzali aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková a predsedníčka Komisie zriadenej Súdnou radou Marcela Kosová. Po medializácii tohto faktu obe z komisie odstúpili.

​Stretávanie sa sudcov s inými právnickými profesiami riešili zástupcovia jednotlivých právnických povolaní aj v novembri na stretnutí, ktoré organizovala Slovenská advokátska komora.

Tam sa zhodli zástupcovia právnických profesií, že stretnutia nie sú problém, avšak komunikácia o nerozhodnutej a prejednávanej veci je medzi sudcom a advokátom neprípustná.

„Malé spoločnosti majú malé elity a tie sa nevyhnutne stretávajú,“ povedal počas stretnutia právnikov sudca Najvyššieho správneho súdu Českej republiky Karel Šimka. Ten tak narážal na relatívne malé krajiny ako Slovensko a Česko, čo podľa neho znamená, že sa právnici medzi sebou budú stretávať.

Na tom sa zhodli všetci rokujúci aj vzhľadom na to, že majú sudcovia, advokáti, notári, prokurátori a exekútori medzi sebou veľa zmiešaných manželstiev.

01 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 02 - Modified: 2024-01-03 15:33:24 - Feat.: - Title: Nárok na náhradu zvýšených výdavkov hosťujúcich sudcov sa má zmeniť 03 - Modified: 2024-01-03 13:37:28 - Feat.: - Title: Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na exministra spravodlivosti Gábora Gála 04 - Modified: 2023-11-04 12:08:19 - Feat.: - Title: Odvolanie členov Súdnej rady nie je v súlade s európskymi štandardmi, tvrdí Združenie sudcov Slovenska 05 - Modified: 2023-10-31 10:51:41 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala nových sudcov Správneho súdu v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:04