StoryEditor

Je to katastrofický signál, bude to mať ďalekosiahle následky, reaguje opozícia na prepustenie Trnku

17.01.2020, 16:37
Autor:
TASRTASR
Dobroslava Trnku, ktorého zadržala vo štvrtok NAKA, prepustili z policajného zadržania v piatok.

Parlamentná opozícia i mimoparlamentné strany sú presvedčené o tom, že piatkové prepustenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku bolo chybou. Vyzývajú preto, aby zodpovední vysvetlili, prečo tak urobili.

"Dnešné rozhodnutie dozorujúceho prokurátora môže znamenať len dve veci. Neexistuje žiadne iné vysvetlenie, ako buď to, že toto trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo to, že záchrannú brzdu zatiahla špeciálna prokuratúra. Buď to zbabrali policajti, alebo to policajti nezbabrali, ale potom je podozrivé rozhodnutie dozorujúceho prokurátora, ktorý tvrdí, že neexistuje dôvod ani len na trestné stíhanie. Jedno vysvetlenie je horšie ako druhé," povedal v piatok na tlačovom brífingu opozičný poslanec Národnej rady Gábor Grendel z OĽaNO.

Hnutie je presvedčené, že do tohto vysvetlenia musí vstúpiť generálny prokurátor Jaroslav Čižnár a policajný prezident Milan Lučanský.

Opozičné hnutie Sme rodina v reakcii na prepustenie bývalého generálneho prokurátora uviedlo, že nechce špekulovať, či zlyhala prokuratúra alebo polícia.

"V každom prípade je to katastrofický signál pre celú našu spoločnosť a bude to mať ďalekosiahle následky," uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

"Ak prokurátor prepustil Dobroslava Trnku, tak zrejme v posledných mesiacoch nevidel žiadne video, nepočul žiadne nahrávky a nečítal žiadne správy," reagoval šéf SaS Richard Sulík.

Podpredseda mimoparlamentnej strany Za ľudí Juraj Šeliga uviedol, že kroky, akými bolo Trnkovo prepustenie, znižujú dôveru ľudí v to, že zákon na Slovensku platí pre všetkých rovnako.

"Vyzývam generálneho prokurátora pána Čižnára, aby jasne a zrozumiteľne vysvetlil ľuďom, prečo Trnka a Počiatek nie je vo väzbe," komentoval.

Líder koalície PS-Spolu Michal Truban si myslí, že špeciálna prokuratúra by mala podrobne vysvetliť, čo sa stalo vo veci prepustenia Trnku. "Vyzerá to ako krytie našich ľudí a vyvoláva to obrovské podozrenie a nedôveru," povedal.

Mimoparlamentná Demokratická strana je podľa slov jej volebného lídra Jozefa Rajtára rozhorčená z Trnkovho prepustenia. Myslí si, že v prepustení Trnku na slobodu "má prsty" špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. "Toto je škandál. Kočnerovci ešte neprehrali. Slušnosť ešte nezvíťazila," skonštatoval Rajtár.

Prepustenie Trnku je výsmech všetkým slušným ľuďom, poznamenalo mimoparlamentné KDH. "Ako môžeme dnes chcieť, aby ľudia dôverovali prokuratúre a súdnictvu, keď dnes prepustili človeka podozrivého z korupčnej aféry, ktorú na videu videlo celé Slovensko," pýta sa KDH.

Trnku, ktorého zadržala vo štvrtok Národná kriminálna agentúra (NAKA), prepustili z policajného zadržania v piatok. Urobili tak príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Trnka bol zadržaný v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa, vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu.

Trnka mal byť obvinený za jeho rozhovor s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon. Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal Trnka nainštalovanú v kancelárii.

Bývalý generálny prokurátor už čelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Bolo voči nemu vznesené v decembri minulého roka preto, lebo neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

01 - Modified: 2020-01-16 16:32:54 - Feat.: 0 - Title: Trnka vypovedal vyše ôsmich hodín, potom ho okamžite odviezli 02 - Modified: 2020-01-17 09:53:05 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovateľ podal návrh na vzatie Trnku do väzby 03 - Modified: 2020-01-17 12:47:37 - Feat.: 0 - Title: Trnka si musí nájsť nového právneho zástupcu. Pridal sa na temnú stranu moci, vyhlásil Lipšic 04 - Modified: 2020-01-17 13:48:43 - Feat.: 0 - Title: Čaputová: Prepustenie Trnku ma trochu prekvapilo, oboznámim sa s prípadom 05 - Modified: 2020-01-17 14:06:53 - Feat.: 0 - Title: "Funkcie kazia mnohých." Schuster veril, že Trnka bude dobrý generálny prokurátor
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:25