TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Gál: Verím, že orgány vysvetlia verejnosti počínanie vo veci prepustenia Trnku

17.01.2020, 19:32
Autor:
TASRTASR
Ministra spravodlivosti Gábora Gála posledné udalosti prekvapili.

Ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) informácia o prepustení bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku prekvapila.

Verí, že v blízkom čase orgány činné v trestnom konaní ozrejmia verejnosti svoje počínanie. Informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

Gál poznamenal, že ako minister spravodlivosti nemá dosah na postup orgánov činných v trestnom konaní, či už polície alebo prokuratúry. "Veľmi ma však prekvapili posledné udalosti, keď včera Národná kriminálna agentúra (NAKA) akčným medializovaným spôsobom zadržala Trnku a dnes sa už príslušný prokurátor špeciálnej prokuratúry nestotožnil s dôvodmi jeho väzby," uviedol.

Konkrétny spis Gál nepozná a nie je podľa jeho slov ani oprávnený robiť bez zoznámenia sa s ním akékoľvek závery.

"Nesúlad právnych názorov polície a prokuratúry v týchto turbulentných časoch ovplyvňuje aj vnímanie rezortu spravodlivosti a nie je dobrou vizitkou v čase, keď sa snažím obnovovať dôveru v justíciu," priblížil šéf rezortu.

Spoločnosť podľa Gála v týchto časoch potrebuje záruky, že spravodlivosť si každého nájde včas.
Trnku, ktorého zadržala vo štvrtok (16. 1.) NAKA, prepustili z policajného zadržania v piatok. Urobili tak príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Trnka bol zadržaný v súvislosti s trestným činom zneužívania právomoci verejného činiteľa, vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu.

Trnka mal byť obvinený za jeho rozhovor s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon. Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal Trnka nainštalovanú v kancelárii.

Bývalý generálny prokurátor už čelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Bolo voči nemu vznesené v decembri minulého roka preto, lebo neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

01 - Modified: 2024-01-03 13:37:28 - Feat.: - Title: Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na exministra spravodlivosti Gábora Gála 02 - Modified: 2023-10-25 15:48:43 - Feat.: - Title: Zomrel bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka 03 - Modified: 2023-04-06 11:29:56 - Feat.: - Title: Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku obvinili zo zneužitia právomoci verejného činiteľa 04 - Modified: 2022-07-13 12:19:58 - Feat.: - Title: Súd rozhodol. Trestné stíhanie Dobroslava Trnku v kauze Gorila zastavil pre premlčanie 05 - Modified: 2022-07-13 13:05:28 - Feat.: - Title: Proces s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila pokračuje prehrávaním nahrávok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:37