Vladimír MečiarTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vyšetrovateľ obnovil trestné stíhanie Mečiara v kauze amnestií

30.01.2020, 14:36
Autor:
TASRTASR
Polícia neposkytla informácie, či bol expremiér vo veci vypovedať.

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave opätovne začal trestné stíhanie bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v kauze amnestií.

Vo štvrtok to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Miháliková.

​Na obnovenie trestného stíhania v súvislosti s udelením amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho už v decembri 2019 upozornila v stredu vo svojom večernom spravodajstve televízia Markíza.

"Na základe záväzného pokynu Krajskej prokuratúry Bratislava bolo vyšetrovateľom odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave 12. decembra opätovne začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť. Z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu vykonávaných procesných úkonov, bližšie informácie k prípadu v súčasnosti nie je možné poskytnúť," povedala hovorkyňa Miháliková.

Pokyn bol splnený v polovici decembra

Polícia neposkytla informácie, či bol expremiér vo veci vypovedať.

"V trestnej veci V. M. Generálna prokuratúra sa po preskúmaní vyšetrovacieho spisu nestotožnila s uznesením vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave z 24. júla 2019, ktorým zastavil trestné stíhanie. Generálna prokuratúra 25. novembra 2019 uložila Krajskej prokuratúre v Bratislave pokyn zabezpečiť vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania," uviedla vo štvrtok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Potvrdila, že uvedený pokyn Generálnej prokuratúry bol splnený a v prvej polovici decembra 2019 vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave vydal uznesenie o začatí trestného stíhania.

Pôvodné rozhodnutie polície o zastavení trestného stíhania z leta 2019 dozorová prokurátorka odsúhlasila.

Vyšetrovanie bolo zastavené pre premlčanie

Podozrenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa pramenilo z udelenia amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. v roku 1995. Na tento skutok udelil Mečiar svojho času amnestie, ktoré boli zrušené.

Následne začala polícia pre tento skutok v júli 2017 vyšetrovanie, ktoré bolo zastavené v auguste vzhľadom na údajné premlčanie.

Od októbra toho roku sa však vyšetrovalo opäť a v júli minulého roka ho vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave zastavil.

"Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorá vo veci vykonávala dozor, vyhodnotila uvedené rozhodnutie ako dôvodné a v súlade so zákonom," uviedol na začiatku augusta prokurátor a zároveň hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Matej Izakovič.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 03 - Modified: 2024-02-15 15:13:35 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia za milióny eur. Hala, ktorú obľuboval aj Mečiar, má nový šat. Správny impulz pre náš basketbal? 04 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hádzanie špiny na rivalov, spravodajské hry zo zahraničia i počasie. Ktoré premenné vstupujú do volieb? 05 - Modified: 2023-11-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Ficova vláda ide pri cenách energií zas do extrému. Slovensko sa vracia do éry Mečiara (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:53