StoryEditor

Ukrajinec Oleg K. hovorí o SIS

01.10.2007, 00:00
Ukrajinec Oleg K., ktorý je obžalovaný z vraždy exministra hospodárstva Jána Duckého, tvrdí, že do celej kauzy zasahovala aj Slovenská informačná služba.

Vo svojej výpovedi na slovenskom veľvyslanectve v Kyjeve ešte v apríli 2005 uviedol, že za jeho obvinením sú príslušníci SIS, s ktorými bol v kontakte na Ukrajine. Spomenul aj meno predstaviteľa slovenského veľvyslanectva, ktorý ich mal riadiť. Tieto informácie sú podľa zistení HN aj v obžalobe, ktorú v piatok mal prejednať Okresný súd Bratislava 1. Keďže Oleg K. na súd neprišiel, začiatok procesu sa odložil na koniec novembra.
Oleg tvrdí, že so spomínaným pracovníkom veľvyslanectva sa stretol v Kyjeve niekoľkokrát, keď žiadal o vízum. Ten sa ho mal raz dokonca spýtať aj na to, akú finančnú kompenzáciu by Oleg žiadal, aby nepodal do Štrasburgu sťažnosť proti obvineniu z vraždy. "Áno, je to tak, bol to pán zo SIS. To bolo v ústnej forme, a potom nič. Oni čakali, že ja nebudem nič robiť, že zabudnem a oni na mňa tiež zabudli," uviedol Oleg K. pre HN. Dodal, že sumu, ktorú v sťažnosti pre štrasburský súd uviedol, im nepovedal. "Na výsluchu sa ma otvorene opýtal, že koľko budem žiadať, no ja som nepovedal. Oni toho príslušníka potom stiahli." To, že spomínaný pracovník, ktorého meno máme v redakcii, pôsobil v Kyjeve, potvrdil aj Igor Pokojný z Ministerstva zahraničných vecí SR. "Pracoval na konzulárnom úrade slovenského veľvyslanectva v Kyjeve. Od roku 2005 tam už nepracuje a nie je ani zamestnancom ministerstva." Kedže súd ešte nerozhodol, k prípadu sa viac vyjadrovať nechcel. Stanovisko SIS sa nám nepodarilo nezískať - hovorca Karol Sorby včera nedvíhal telefón. Ani po piatku však nenastal v kauze vraždy Duckého posun. Na avizované prejednanie obžaloby a určenie termínu hlavného pojednávania totiž Oleg neprišiel. "Nemám cestovný pas ani peniaze." Tvrdí, že nikoho nezabil, preto sa neobáva, že by ho odsúdili. Či bude žiadať, aby sa súd konal aj bez neho, zatiaľ povedať nevedel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:13