RTVS
StoryEditor

NAKA obvinila Michala Havrana. Čarnogurskí ma chcú zastaviť, reaguje publicista

05.02.2020, 12:03
Autor:
chocho
V uznesení vyšetrovateľ tvrdí, že Michal Havran urážal katolíckych veriacich a ich kňaza pre ich konzervatívne názory.

NAKA obvinila teológa a publicistu Michala Havrana. Informuje o tom advokátska kancelárii Čarnogurský ULC, ktorá naňho ešte v roku 2018 podala trestné oznámenie

Vyšetrovateľ NAKA začal voči Havranovi trestné stíhanie pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a pre prečin ohovárania, píše v tlačovej správe právnická kancelária Jána Čarnogurského mladšieho. Ide o syna Jána Čarnogurského, ktorý bol za komunizmu disidentom, neskôr premiérom a politikom KDH, v súčasnosti je známy najmä výrazne proruskými postojmi.

Dôvodom stíhania je Havranov kritický komentár zverejnený v denníku Sme 27. júna 2018 s názvom "Pošlite Kuffu do cirkusu", v ktorom sa venoval kontroverznému kňazovi Mariánovi Kuffovi.

Vyzýva na potláčanie práv iných

V uznesení, ktoré má k dispozícii denník Sme, vyšetrovateľ tvrdí, že Havran urážal katolíckych veriacich a ich kňaza pre ich konzervatívne názory.

"Komentár Michala Havrana priamo vyzýva na potláčanie práv iných, konkrétne práva slobody slova osôb s náboženským vyznaním, a znevažuje prejavy ich viery," stojí tiež v uznesení.

Publicista na obvinenie zareagoval statusom na Facebooku. Tvrdí v ňom, že si naďalej stojí za textom aj výberom použitého jazyka. "Bol to zámer, ktorý nie je žiadnym mojím vynálezom, ale nadväzuje na tradíciu pamfletu a teologického pamfletu z čias Reformácie," vysvetľuje. Havran považuje stíhanie za pokus Čarnogurských o to, aby ho zastavili. 

Čo napísal

Havran okrem iného o Kuffovi v predmetnom článku napísal, že "pôsobí ako vyšinutý metafyzický predátor, ktorý nenávidí svet, nenávidí ľudské spoločenstvo, štylizuje sa do polohy Jána Krstiteľa."

"Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí (v súčasnosti už mŕtvy šéf Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí, pozn. red.), má zjavné modloslužobné praktiky, ako to ukázala príhoda s bábikou v parlamente, pretože takéto zobrazenie duchovných entít sa podobá na vieru zaostalých pohanských kmeňov z čias sťahovania národov, a nie na kresťanstvo, ktoré formovalo túto civilizáciu," napísal tiež Havran.

Čarnogurský pri podaní trestného oznámenia pri Kuffovi vyzdvihol, že "pomohol stovkám ľudí, ktorí by bez jeho pomoci pravdepodobne skončili ako bezdomovci a zostali by na okraji spoločnosti."

To spomenul vo svojom texte aj Havran, ktorý doplnil, že "možno by bolo vhodné, aby niekto preveril jeho údajne liečebné metódy, pretože existuje podozrenie, že Kuffa zneužíva sociálnu mizériu a závislosti svojich klientov na to, aby im vymýval mozog nezmyslami, ktorých devastačné účinky na myseľ sú rovnaké ako alkoholizmus a drogy."

01 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 05 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:56