Facebook/ Letisko Bratislava
StoryEditor

V Bratislave pristálo čínske lietadlo. Letisko vyvracia informácie, že ho odmietla Viedeň

07.02.2020, 06:48
Autor:
klklTASRTASR
Povolenie na pristátie lietadlu udelil minister dopravy Arpád Érsek pod podmienkou, že posádka zostane po celý čas na palube. 

V Bratislave dnes ráno okolo siedmej pristálo čínske lietadlo. Správu o pristátí lietadla priniesli ako prvé tvnoviny.sk. Potvrdila to aj hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Lietadlo by sa na letisku v hlavnom meste malo zdržať približne osem hodín.

Povolenie na pristátie lietadlu udelil minister dopravy Arpád Érsek pod podmienkou, že posádka zostane po celý čas na palube. 

Bezpečnostné opatrenia

Rezort dopravy informoval, že lietadlo by malo vyzdvihnúť humanitárnu pomoc do koronavírusom postihnutej Číny. Humanitárna pomoc by mala byť naložená do lietadla za účasti slovenských hygienikov. Musia byť dodržané všetky bezpečnostné procesy.

"Maximálne môže pilot potom skontrolovať, vyjsť z lietadla na tú dobu, aby skontroloval lietadlo pred odletom vizuálne, čo oni majú povinnosť a skontrolujú uloženie toho materiálu, čo majú v lietadle," priblížil Érsek.

"Rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva SR používajú zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky a posádka letu zotrváva v priestoroch lietadla, okrem prípadu spojeného s predletovou prípravou a naložením nákladu," doplnilo v stanovisku letisko.

Čínske lietadlo žiadalo o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu.

Obchodný let

Na Slovensku by malo vyzdvihnúť humanitárnu pomoc v súvislosti s koronavírusom. Odosielateľom humanitárnej pomoci je podľa rezortu dopravy slovenské združenie firiem. Vláda v stredu 5. februára vzala na vedomie informáciu, ktorú predložilo ministerstvo dopravy.

Letisko však tieto informácie dementovalo. Ako uvádza v statuse na sociálnej sieti, ide o obchodný let a nie o humanitárnu pomoc. Bratislavské letisko rovnako vyvrátilo pôvodne medializovanú informáciu, že lietadlo mali najprv odmietnuť vo Viedni.

"Ide o obchodný komerčný let, ktorým budú do čínskeho Pekingu prepravené zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare," informuje bratislavské letisko. 

"Nie je pravda, že lietadlo odmietli vo Viedni a zároveň nejde o humanitárnu pomoc, ale o obchodný let," uzavrelo letisko. 

01 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 02 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 04 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 05 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:11