StoryEditor

Pojednávanie s kyselinármi pokračuje výpoveďami svedkov

22.10.2007, 13:36
Autor:
TASRTASR

Senát Špeciálneho súdu (ŠS) pokračuje od dnešného rána v bratislavskom Ústave pre výkon väzby v hlavnom pojednávaní o ekonomickej trestnej činnosti gangu kyselinárov. Súd vypočuje aj časť svedkov, ktorí nemohli vypovedať 16. októbra.
"Pojednávanie pokračuje výpoveďami ďalších svedkov a čítaním listinných dôkazov," povedala pre TASR hovorkyňa ŠS Katarína Kudjáková. Proces by mal pokračovať aj v utorok 23. októbra.
V stredu 17. októbra súd vypočul ako svedkov bývalých zamestnancov firiem, ktoré sa podieľali na obchodovaní s bezcenným softvérom. Deň predtým museli pojednávanie prerušiť kvôli obžalovanému Milanovi V., ktorý sa nedostavil do pojednávacej miestnosti v bratislavskom Ústave na výkon väzby. Na druhý deň Milan V., ktorého stíhajú na slobode, pred senátom vysvetlil, prečo sa nemohol zúčastniť. Obžalovaný cestou na pojednávanie údajne chcel pomôcť príslušníkom Policajného zboru, ktorí sa snažili zadržať neurčeného podozrivého v podchode na Hodžovom námestí v Bratislave. Vtedy sa mu postavil do cesty, avšak utrpel pritom slabší otras mozgu. Milana V. ošetrili zdravotnícki pracovníci, predložil o tom aj lekárske potvrdenie. Keďže ho za neúčasť na pojednávaní potrestali poriadkovou pokutou vo výške 15.000 korún, senát zváži, či mu tento trest odpustí.
Pojednávania pred senátom sudcu Jána Hrubalu boli naplánované na šesť dní - od 15. do 17. októbra, od 22. októbra do 23. októbra a na 31. októbra. V ekonomickej časti kriminality skupiny kyselinárov, ktorá sa zaoberala dovozom bezcenných softvérov a podvodným odpočtom daní, obvinili 20 osôb. Štát mali pripraviť o viac ako 120 miliónov korún.
Rastislava Š. odsúdil ŠS 17. septembra za vraždu bossa skupiny kyselinárov Františka Mikera a 2,7-miliónovú lúpež. Za vraždu ho odsúdili na doživotný trest v tretej nápravnovýchovnej skupine. Ďalší hlavný obvinený Peter L. dostal 12 rokov väzenia v druhej nápravnovýchovnej skupine, pričom prokurátor pôvodne požadoval 15-ročný trest. V prípade Jozefa K. sudca ŠS rozhodol o neuložení trestu, pretože tohto člena gangu koncom minulého roku odsúdili na doživotný trest odňatia slobody za vraždu tzv. bielych koní v kauze kyselinári.
Obvineného Martina K. predseda senátu ŠS uznal vinným z trestného činu vraždy, odsúdil ho na 12 rokov väzenia v tretej nápravnovýchovnej skupine.
Kyselinári v rokoch 2000 a 2001 zavraždili najmenej troch ľudí. Obete najskôr zastrelili, telá rozpustili v kyseline sírovej a vyliali do kanalizácie. S nápadom likvidovať obete v kyseline údajne prišiel práve Miker.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:52