StoryEditor

Zásah proti kazašskej novinárke preverí inšpekcia MV SR

22.11.2007, 12:27
Autor:
TASRTASR

Inšpekcia ministerstva vnútra preverí policajný zásah proti kazašskej novinárke žijúcej v Poľsku Balli Marzecovej. Uviedol to dnes minister vnútra Robert Kaliňák po stretnutí s konzulkou Poľskej republiky Uršulou Šzultzyk-Sliwinskou.
Minister vyjadril poľutovanie nad včerajším incidentom pred Prezidentským palácom a zároveň uviedol, že by privítal stretnutie s Marzecovou, ktorá by inšpekcii ministerstva vnútra uviedla svoju verziu. V prípade, že policajti porušili zákon, budú vyvodené dôsledky, uzavrel Kaliňák.
Marzecová, ktorá vítala pred Prezidentským palácom v Bratislave hlavu Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva, skončila po necelej hodine v rukách polície napriek tomu, že na protest mala z bratislavského magistrátu povolenie.
"Neuposlúchla opakované výzvy policajta v zmysle zákona, rušila verejný poriadok, čím sa dopustila priestupku proti verejnému poriadku. Pri predvádzaní žena kládla aktívny odpor, vykopla dvere na služobnom vozidle, napadla jedného člena hliadky, policajti preto použili donucovacie prostriedky. Za útok na verejného činiteľa jej bola obmedzená osobná sloboda," reagovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Alena Toševová.
Počas zhruba 20-minútového prejavu pred Nazarbajevovým príchodom 48-ročná novinárka ocenila spôsob slobodného prejavenia názoru i zhromažďovania sa na Slovensku a opísala situáciu v Kazachstane. Tesne pred príchodom prezidenta ju polícia upozornila, aby počas uvítacieho ceremoniálu a štátnych hymien oboch republík neskandovala, s čím po kratšom neúspešnom vyjednávaní napokon súhlasila. Slovo však zrejme nedodržala.
Kazašská republika vyhlásila v roku 1991 svoju samostatnosť a v tom istom roku prvýkrát zvolili za prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Referendom v roku 1995 si nechal schváliť svoje zotrvanie vo funkcii hlavy štátu do roku 2000, v roku 2004 ho však opätovne zvolili. V tomto roku parlament schválil dodatok ústavy, ktorý výnimočne Nazarbajevovi umožňuje byť toľkokrát zvolený do tejto funkcie, koľkokrát bude chcieť - zrejme doživotne. Ktorýkoľvek jeho nasledovník však už bude môcť podľa ústavy tohto štátu byť prezidentom zvolený len na dve po sebe idúce funkčné obdobia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 07:48