TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Truban podal podnet pre dodatky za desiatky miliónov, týkajú sa portálu slovensko.sk

14.02.2020, 16:01
Autor:
TASRTASR
Podľa Michala Trubana zvýšili hodnotu zmluvy z pôvodných 19,3 milióna eur na takmer trojnásobok, čo zákon nepovoľuje.

Líder mimoparlamentnej koalície Progresívne Slovensko-Spolu Michal Truban podal v piatok podnet na Úrad pre verejné obstarávanie pre údajne nezákonné dodatky k zmluve o správe ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk.

Tie podľa Trubana zvýšili hodnotu zmluvy z pôvodných 19,3 milióna eur na takmer trojnásobok, čo zákon nepovoľuje. Zmluvu podpísala Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES).

"Je to jedna z našich prvých priorít po tom, keď by sa nám podarilo ísť do vlády, všetky tieto nevýhodné zmluvy preskúmať, porušiť, a potom už tie nové obstarávať veľmi transparentne," povedal Truban.

Šéf PS avizoval napadnutie dodatkov k zmluve o správe portálu www.slovensko.sk už v prvej polovici decembra minulého roka.

Koalícia PS-Spolu podľa Trubana chce predstaviť novú legislatívu, ktorá by v budúcnosti takéto verejné obstarávanie znemožnila. Jedným z návrhov je, aby sa zmluvy so štátom zverejňovali 30 dní pred podpisom, čím by sa zaistila verejná kontrola.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, ktorá spadá pod ÚPVII, obvinenie odmietla. "Michal Truban a strana Progresívne Slovensko sa snažia zneužívať Národnú agentúru pre sieťové a elektronické služby (NASES) na svoj politický boj bez akýchkoľvek odborných argumentov. NASES si stojí za správnosťou svojho postupu a vždy postupuje výhradne v súlade so zákonom," uviedla NASES.

Pri dodatkovaní všetkých zmlúv vrátane zmluvy na prevádzku portálu slovensko.sk, vychádza agentúra z právnych analýz a odborného posudku súdneho znalca a v súlade s platnou legislatívou.

NASES zdôraznila, že od spustenia portálu sa často menila legislatíva a pribúdali mnohé funkcie, takže výkonnosť portálu narástla minimálne o 300 percent.

"Pôvodne vysúťažený dodávateľ vlastní k portálu podľa zmluvy autorské práva, takže naše konanie bolo jediné možné a ekonomicky najvýhodnejšie," vysvetlila NASES.

01 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana 02 - Modified: 2024-01-14 14:22:22 - Feat.: - Title: Korčokovi môžu v prezidentskej kampani pomôcť protesty. Raši za nimi vidí politiku 03 - Modified: 2024-01-14 13:41:54 - Feat.: - Title: Truban vidí v protestoch význam pre voľby prezidenta, Raši čistú politiku 04 - Modified: 2023-11-15 13:02:30 - Feat.: - Title: Kapitola životného prostredia v programe vlády je najhoršia za posledných desať rokov, tvrdia progresívci 05 - Modified: 2023-11-06 15:07:00 - Feat.: - Title: Kde spravilo Progresívne Slovensko chybu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:53