TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová: Slovensko od vraždy Kuciaka prešlo dlhú cestu, spoločnosť sa mení

19.02.2020, 10:48
Autor:
TASRTASR
Prezidentka podotkla, že ten, kto sa po vražde spoliehal na to, že investigatívni novinári nebudú vo svojej práci ďalej podstupovať osobné riziko, sa veľmi prepočítal.

Slovensko si za dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prešlo dlhú cestu. Celá spoločnosť sa mení a zároveň je bližšie k pravde. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri prijatí investigatívnych novinárov a zástupcov iniciatívy Za slušné Slovensko pri príležitosti druhého výročia od zavraždenia novinára.

"Rešpekt k pravde je esenciou právneho štátu a žiadna civilizovaná a demokratická spoločnosť nemôže existovať bez toho, aby v nej pôsobili ľudia, ktorých profesionálnou povinnosťou je pravdu hľadať, nachádzať a tlmočiť spoluobčanom," uviedla Čaputová smerom k novinárom.

Prezidentka podotkla, že ten, kto sa po vražde Kuciaka spoliehal na to, že investigatívni novinári nebudú vo svojej práci ďalej podstupovať osobné riziko, sa veľmi prepočítal.

"Chcem odmietnuť všetky verbálne a fyzické útoky, šikanu a zastrašovanie, ktorým v súvislosti s vašou prácou čelíte. Nemôžeme dopustiť, aby v krajine zomierali rukou vraha novinári," poznamenala Čaputová.

Hovorí tiež, že predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí organizovali zhromaždenia po vražde, sa postavili za to, ako vyzerá a bude vyzerať slovenská spoločnosť. Spôsob, akým zorganizovali zhromaždenia, bol podľa prezidentky výnimočný tým, že nešlo len o vyjadrenie nesúhlasu, ale aj o obnovenie dôvery voči orgánom a inštitúciám.

Čaputová tiež pripomenula, že iniciatíva na protestoch žiadala, aby Slovensko malo dôveryhodnú vládu. "Akú vládu mať budeme, môže rozhodnúť iba suverén, ktorým sú všetci oprávnení voliči SR. Novinárom a občianskym aktivistom slúži ku cti, že spravili všetko, čo mohli, aby rozhodnutie suveréna viedlo k tomu, že Slovensko bude štátom, akým podľa ústavy má byť," uviedla.

Z vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:30