StoryEditor

Šéf NAKA o Gašparovej komunikácii po vražde: Nikdy som sa nestretol s tým, že sa zverejňovali verzie

20.02.2020, 23:00
Únik informácií je najsmutnejšia vec, ktorá sa prejavila počas vyšetrovania tohto prípadu, povedal v emailovom rozhovore pre HN riaditeľ NAKA Branislav Zurian.

Prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otriasol Slovenskom. Cítila polícia silný tlak a búrku nevôle verejnosti, ktorú vražda vyvolala? Pociťujete následky aj v súčasnosti?

Myslím si, že každá vražda vyvolá v civilizovanom svete určitú nevôľu a tlak na políciu. Najmä ak je obeť niečím špecifická osoba, či už je to novinár, alebo napríklad politik. Je však len na polícii, aby vraždu objasnila .Tlak bol na celý Policajný zbor enormný, protesty na námestiach nás hádzali do jedného vreca, a to som vnímal veľmi nefér, aj keď osobne rozhorčenie verejnosti chápem.

Som veľmi rád, že sa polícii podarilo nezmyselnú smrť dvoch nevinných ľudí objasniť a získať tým späť určitú dôveru. Za posledné dva roky vnímame aj pozitívne reakcie zo strany verejnosti, robíme všetko pre to, aby sme boli políciou 21. storočia, ktorá tu je pre všetkých ľudí. Uvedomujem si, že dôvera je veľmi krehká, ale stále sa posúvame krok za krokom a dokazujeme takmer každý deň, že väčšina policajtov je slušná a poctivá. Terajšie vedenie naozaj dokazuje, že úmysel, s akým preberalo Policajný zbor, sa darí napĺňať. Verejnosť sa upokojila, vražda je na súde, objasňujeme postupne prípady, ktoré trápia celé Slovensko.

Myslíte si, že táto tragédia zmenila spoločnosť?

Neviem, či zmenila, ale určite poznačila.

Ako tento prípad zmenil váš osobný pohľad na fungovanie polície?

Môj osobný pohľad na políciu bol vždy profesionálny, najkrajšie pracovné roky som prežil, keď som pracoval v tíme, ktorý objasňoval vraždy M. Černáka. Veľa som sa vtedy naučil. V tíme zistíte, že ak chcete dosiahnuť cieľ, musíte na sebe pracovať a zároveň byť tímový hráč. Pri tomto prípade som sa opäť presvedčil, že je na nezaplatenie, keď máte v tíme skúsených policajtov, ktorí vás ťahajú. V prípade Černáka to bol najmä Milan Lučanský a Ivan Ševčík. V tíme Kuciak ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:09